Επιμένει ο Ερντογάν στο «πάγωμα» των ερευνών μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 23:38
UPD:30/09/2011 01:14

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

A- A A+

Αδιάλλακτος ως προς την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, επιμένοντας στον όρο της Αγκυρας για «πάγωμα» των ερευνών μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Δεν αρκείται σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επανέλαβε παράλληλα την άποψη ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό».

«Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ότι, αφορά στη «συμφωνία» που υπέγραψε με τα κατεχόμενα τόνισε ότι «δεν θέλουμε ένταση και προβλήματα», αλλά «να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν».

Αναδίπλωση Αρίντς

Για «παρερμηνεία» των δηλώσεών του έκανε λόγο εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά την αντίδραση που προκάλεσαν όσα ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Είχε προηγηθεί η διάψευση από τον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ. Μόσιαλο του ισχυρισμού του Αρίντς, ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι «μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».

«Ορισμένες εκφράσεις μου στη συνέντευξη που παραχώρησα νωρίτερα, βλέπω ότι έχουν οδηγήσει σε παρερμηνείες», ανέφερε ο Αρίντς, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει διαβάσει «προσεκτικά» τη σχετική δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Σκοπός μου ήταν να αναφερθώ στη στάση της Τουρκίας, να δείξω σε πόσο καλό και φιλικό κλίμα έγινε η συνομιλία και να υπογραμμίσω αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός μας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας», υποστήριξε.

«Φυσικά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε κατά τη συνομιλία τις δικές του θέσεις» πρόσθεσε.

«Λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, αλλά και των αμοιβαία φιλικών αισθημάτων που τρέφουν αμφότερες οι χώρες, έχει προφανή σημασία, να μην δίνεται αφορμή για τέτοιες παρερμηνείες», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή