Ν. Ζηλανδία: Μάχη για την αποτροπή οικολογικής καταστροφής

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 15:09

A- A A+

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν ομάδες διάσωσης, ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, με στόχο να αποτρέψουν μια οικολογική καταστροφή, μετά από τη διαρροή που προκλήθηκε από δεξαμενόπλοιο, το οποίο προσάραξε σε ύφαλο. Με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει καταιγίδες μέσα στις επόμενες ώρες, από τη μία επιχειρούν να απαντλήσουν εκατοντάδες τόνους πετρελαίου από τις δεξαμενές του Rena και από την άλλη να καθαρίσουν πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων.

Το ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Λιβερίας, χωρητικότητας 47.000 τόνων, προσάραξε την περασμένη Τετάρτη στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης Ταουράνγκα, στην ανατολική Νέα Ζηλανδία. Η πλοιοκτήτρια Costamare ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται «πλήρως με τις τοπικές αρχές» προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συνέπειες.

Πρωταρχικός στόχος των συνεργείων είναι η απάντληση 1.700 τόνων πετρελαίου, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που εκφράζονται φόβοι ακόμη και για διάλυση του πλοίου. «Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο για να απομακρύνουμε το πετρέλαιο», δήλωσε αξιωματούχος της αρμόδιας υπηρεσίας Maritime New Zealand. «Προτεραιότητά μας είναι να απαντλήσουμε το πετρέλαιο, έπειτα να ελαφρύνουμε το σκάφος βγάζοντας τα κοντέινερ και, στο τέλος, να απομακρύνουμε το πλοίο από τον ύφαλο.»

Πετρελαιοκηλίδα

Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να μην μπαίνουν στη θάλασσα, καθώς σε κάποια σημεία το πετρέλαιο έχει ήδη φθάσει στις ακτές. Μετά τη διαρροή εντοπίστηκαν επίσης πουλιά και πιγκουίνοι καλυμμένοι με πετρέλαιο.

Την Κυριακή ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι, ο οποίος πέταξε πάνω από το σημείο με ελικόπτερο, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια δύο ερευνών γύρω από τα αίτια της προσάραξης στον Αστρολάβο. «Η ύπαρξη του υφάλου είναι γνωστή και το γεγονός ότι το πλοίο προσάραξε εκεί χωρίς προφανή λόγο - κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε ήρεμα νερά- σημαίνει ότι κάτι πήγε πολύ στραβά και πρέπει να κατανοήσουμε γιατί συνέβη αυτό», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, τα οποία προσπαθούν να διαλύσουν την πετρελαιοκηλίδα από κοινού με αεροσκάφη και ελικόπτερα που ψεκάζουν με χημικές διασκορπιστικές ουσίες, ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή