Υποχρεωτικά θα είναι εφεξής για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την ΕΕ, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ψηφιακή φωτογραφία, σύμφωνα με το νέο σύστημα θεωρήσεων διαβατηρίων (VIS) της ΕΕ που τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία.
Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι πρώτες χώρες που θα συνδεθούν με το σύστημα είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Μαυριτανία, το Μαρόκο και η Τυνησία.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, το νέο σύστημα θεωρήσεων διαβατηρίων θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό και ασφαλές, καθώς διευκολύνεται η ταυτοποίηση των κατόχων Visa και αποτρέπεται η υποκλοπή ταυτότητας.
Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική ανταλλαγή στοιχείων για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας μεταξύ των χωρών του Σένγκεν. Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το VIS θα ενισχύσει την ακεραιότητα του συστήματος, καθώς και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών του.
Το VIS δεν θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως σε όλα τα προξενεία των χωρών του Σένγκεν παγκοσμίως. Αντίθετα, θα αναπτυχθεί προοδευτικά περιοχή προς περιοχή. Την περιοχή της Βόρειας Αφρικής θα ακολουθήσουν η Εγγύς Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία) και οι περιοχές του Κόλπου (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη). Όλες οι προξενικές αρχές των κρατών του Σένγκεν παγκοσμίως πρέπει να συνδεθούν με το VIS εντός δύο ετών.
Σήμερα, εκδίδονται περίπου 13 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν κάθε χρόνο από τις 25 χώρες του χώρου Σένγκεν, και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο μέλλον. Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός επιβαρύνει σημαντικά το σημερινό σύστημα έκδοσης, παρακολούθησης και επαλήθευσης των θεωρήσεων. «Δεν είναι πάντα εύκολο να αποτρέπονται οι απάτες και οι καταχρήσεις και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορεί να καταστεί δυσχερής για εκείνους οι οποίοι νομίμως ζητούν θεώρηση μικρής διάρκειας για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της ΕΕ», αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ