Περισσότερες συναντήσεις Χριστόφια-Ερογλου αναμένει το 2012 ο Μπαν Κι Μουν

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 11:11
REUTERS/ERIK JOHANSEN/SCANPIX

A- A A+

Περισσότερες συναντήσεις μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Ντ. Έρογλου στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένει για το 2012 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Με βάση την έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση για τη χρηματοδότηση των ειδικών πολιτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, ο κ. Μπαν Κι Μουν αναμένει αυξημένο αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και των αντιπροσώπων τους, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό κεφάλαιο για το Κυπριακό τίθεται ως στόχος να πραγματοποιηθούν 60 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών (από 36 το 2010 και τις αναμενόμενες 55 το 2011), 86 συναντήσεις των αντιπροσώπων των ηγετών, «οι οποίες στοχεύουν στην διαπίστωση περιοχών σύγκλισης» (από 42 το 2010 και αναμενόμενες 70 φέτος). Για τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές οι αριθμοί είναι 155 για το 2012, 65 για το 2010 και 150 για το 2011. Μεγαλύτερος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2012 (25, έναντι 12 το 2010 και 18 το 2012), ενώ μείωση αναμένεται στον αριθμό των εγγράφων που θα διακινηθούν, «τα οποία θα δεικνύουν κίνηση στην κατεύθυνση της σύγκλισης μεταξύ των πλευρών, εντός της πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας κάνει μία μικρή ιστορική αναδρομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά το 2004 και κυρίως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το Σεπτέμβριο του 2008. «Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έγιναν από τους ηγέτες προς τον Γενικό Γραμματέα, στις 7 Ιουλίου 2011, στη Γενεύη, προσδοκάται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστούν, αλλά θα απαιτηθεί ξανά η διευκόλυνση από μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κι ότι οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται και το κείμενο συνεχίζει:

«Επιπρόσθετα, προσδοκάται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου. Το γραφείο θα καλείται αυξημένα να υποστηρίζει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο να διευκολύνει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εμπλέκει περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες προς υποστήριξη της διαδικασίας».

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται πως στη συνάντηση του Ιουλίου στη Γενεύη με το γενικό γραμματέα, οι ηγέτες «συμφώνησαν να αυξήσουν το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων και να επιταχύνουν την πρόοδό τους, με σκοπό να επιτύχουν μία αμοιβαίως αποδεκτή και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό. Ως τέτοια, αναμένεται πως οι δραστηριότητες του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου να αυξηθούν, με σκοπό τη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών».

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Αλεξάντερ Ντάουνερ να αυξήσει την εμπλοκή των περιφερειακών και διεθνών παικτών στα ουσιώδη θέματα προς υποστήριξη της διαδικασίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή