Βρετανία: Aπορρίφθηκε η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ΕΕ

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 12:26

«Το εθνικό μας συμφέρον είναι να είμαστε στην ΕΕ, να βοηθάμε στον καθορισμό των κανονισμών που διέπουν την Κοινή Αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά μας για τις εξαγωγές, καθώς αυτή απορροφά το 50% των εξαγωγών μας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

A- A A+

Απορρίφθηκε από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την «ανταρσία» Συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον.

Συνολικά 483 βουλευτές ψήφισαν κατά της διεξαγωγής ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ενώ 111 την υπερψήφισαν, εκ των οποίων σχεδόν 80 Συντηρητικοί βουλευτές (δηλαδή 1 στους 4) οι οποίοι είχαν ανακοινώσει ότι θα αγνοούσαν τις οδηγίες του αρχηγού της κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και η πρόταση δεν είχε καμιά πιθανότητα να υιοθετηθεί, καθώς η Εργατική αντιπολίτευση και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες -εταίροι των Συντηρητικών στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού και φιλοευρωπαίοι- ήταν αντίθετοι.

Ωστόσο η άνευ προηγουμένου «ανταρσία» των βουλευτών συνιστά πολιτική ήττα για τον Κάμερον που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από 17 μήνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει νωρίτερα να μεταπείσει τους αντάρτες να ψηφίσουν την πρόταση που εισηγείτο τρεις επιλογές: την παραμονή στην ΕΕ, την έξοδο ή την αναδιαπραγμάτευση πιο χαλαρών σχέσεων για «το εμπόριο και τη συνεργασία».

«Το εθνικό μας συμφέρον είναι να είμαστε στην ΕΕ, να βοηθάμε στον καθορισμό των κανονισμών που διέπουν την Κοινή Αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά μας για τις εξαγωγές, καθώς αυτή απορροφά το 50% των εξαγωγών μας», είχε πει. «Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σας, το πρώτο σας αντανακλαστικό είναι να βοηθήσετε να σβήσει η φωτιά, τουλάχιστον για να εμποδίσετε τις φλόγες να φτάσουν στο δικό σας σπίτι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή