Κυπριακό: «Παραγωγική» η πρώτη μέρα των συνομιλιών

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 08:02
UPD:11:23
A- A A+

Θετικές, παραγωγικές και έντονες χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατά την πρώτη ημέρα των τριμερών συνομιλιών στην έπαυλη «Greentree Estate» της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι Μουν έγιναν «ουσιαστικές συνομιλίες» σε ουσιώδη κεφάλαια.

Όπως ανέφερε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε για δύο ώρες με τους ηγέτες και αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων ουσιαστικών θεμάτων. Πρώτον, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία. Δεύτερον, το περιουσιακό, τρίτο το εδαφικό και τέταρτο την ιθαγένεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, μετά την αναχώρηση του Μπαν Κι Μουν συνεχίστηκαν οι συνομιλίες, με συναντήσεις του ιδίου, του κ. Πάσκο και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών και είχαν εκτενείς συζητήσεις με επίκεντρο τα τέσσερα θέματα που προανέφερε.

Στη συνέχεια, έγιναν χωριστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με συμβούλους των δυο διαπραγματευτικών ομάδων.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι εκτός από τις χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του οργανισμού και εμπειρογνώμων με τους συμβούλους των δυο ηγετών, θα ακολουθούσε χθες το βράδυ δείπνο με την παρουσία όλων για συνέχιση των συνομιλιών.

Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και σήμερα. Ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να μεταβεί ξανά στο χώρο των διαπραγματεύσεων στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα παραμείνει μέχρι τις 9 το βράδυ, συμμετέχοντας και σε δείπνο εργασίας με τις δύο αντιπροσωπείες.

Ερωητθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει προτάσεις για τη «γεφύρωση του χάσματος» μεταξύ των δυο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά. «Εμείς, δεν είμαστε διαιτητές σ΄ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «έχουμε πει επανειλημμένα πως δεν θα είμαστε διαιτητές ή μεσολαβητές στη διαδικασία αυτή και θα είμαστε ευτυχείς όσο πιο βοηθητικοί μπορούμε να είμαστε».

Όπως είπε, αυτό που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να συζητούν με τις δυο πλευρές εκτενώς τις θέσεις τους, καθώς και τις θέσεις της μίας με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρχει μια «πλήρης κατανόηση» των θέσεων.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις, επισήμανε, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σ΄ αυτούς και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης και του καταμερισμού της εξουσίας, ανέφερε ότι «οι ηγέτες κοιτάζουν μέσα από διαφορετικές ματιές». Πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τρόπους για την πλοήγηση μέσα απ΄ αυτές τις θέσεις. Έτσι, μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε μια σημασιολογική συζήτηση. Θα καταλάβετε ότι δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχουν συζητήσει. Είπα ότι οι συζητήσεις ήταν θετικές, παραγωγικές και έντονες. Δεν είναι μόνο δικά μου λόγια, αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δόθηκαν από τις πλευρές».

Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι στη σημερινή δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Στ. Στεφάνου: Δεν υπήρξαν εκπλήξεις

Mιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από τη Νέα Υόρκη, o Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό. Πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί με την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι στις συνομιλίες δεν γίνεται πάρε-δώσε, ούτε κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων, ούτε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

«Ενδοιασμοί και ανησυχίες εκφράζονται στο εσωτερικό μέτωπο, κάθε φορά, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», παρατήρησε απαντώντας, εμμέσως, σε δηλώσεις κομμάτων με τις οποίες είχαν εκφρασθεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα οδηγούσαν σε μια μέση διευθέτηση επικίνδυνη για την ελληνική πλευρά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πολλές φορές ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και στόχος είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από τη συμφωνημένη βάση που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σημείωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία και το πρόγραμμα των συναντήσεων, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να είναι παρών περισσότερες φορές στις συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή