Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας» που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία και τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου, περιλαμβάνει υπόμνημα που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τις κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία, τονίζοντας ότι πρώτο θύμα τους είναι η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η μετατροπή της Βουλής σε επικυρωτικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται από την τρόικα και υπερεθνικούς οργανισμούς.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η δανειακή σύμβαση, βάσει της οποίας εκπονήθηκαν τόσο το μνημόνιο όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή για κύρωση ενώ, ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει και να κυρώνει οποιαδήποτε νέα σύμβαση.
Το υπόμνημα σημειώνει ακόμη ότι από επιστημονικούς φορείς, ακόμα και από την Επιστημονική Διεύθυνση της Βουλής, έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι πολλά σχέδια νόμων, που απορρέουν από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ελέγχονται ως αντισυνταγματικά ή είναι στα όρια της νομιμότητας.
Ενδεικτικά αναφέρονται ως αντισυνταγματικοί ο Καλλικράτης, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η κατάργηση της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων, η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες ενέργειες «ακυρώνουν το ρόλο της Βουλής Ελλήνων ακόμα και το ρόλο των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ομολογούν ότι ψηφίζουν υπό το καθεστώς εκβιασμών».
«Είναι φανερό πως οι θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα και βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροπής από όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εκλογές είναι η μοναδική δημοκρατική διέξοδος και προσθέτει ότι οι λόγοι που συντρέχουν για τη διεξαγωγή τους πριν το πέρας της τετραετίας είναι πολύ σοβαρότεροι από αυτούς που πρόωρα επικαλέστηκαν οι κυβερνώντες κατά το πρόσφατο παρελθόν. Θεωρεί επίσης ότι αποτελεί εκτροπή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση προκύψει από τη σημερινή βουλή.
Ζητεί τέλος από τον κ. Παπούλια να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή, «όπως έχει δικαίωμα με βάση το άρθρο 40 παρ.1, ώστε να συζητηθούν παρουσία σας οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής».
«Σας δίνει την ευχέρεια να παρέμβετε με το κύρος που αντλεί ο θεσμός του ΠτΔ έτσι ώστε να αποκατασταθεί κοινωνική ηρεμία, να προστατευτεί η λαϊκή κυριαρχία και να μην ισχύσουν και να μη ληφθούν άλλες αποφάσεις που δεσμεύουν τις επόμενες γενιές, ερήμην της λαϊκής βούλησης», καταλήγει το υπόμνημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ