Ματαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, το προαναγγελθέν δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό διεφάνη από τις ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και -ακόμη πιο καθαρά- του υπουργού Οικονομικών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όπως είναι προγραμματισμένο την Παρασκευή από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την αναγκαιότητα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή επισημαίνοντας πως «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και πώς θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα θελήσουν -αν θελήσουν- να συνεργαστούμε». Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η επισήμανση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έκανε λόγο για «παράθυρο συναίνεσης», τονίζοντας όμως και αυτός πως πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης αύριο για να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης.
«Μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν μιλάμε για συνεργασία για να μοιράσουμε θώκους ή καρέκλες. Είναι κατ’ αρχήν ένα πολιτικό διακύβευμα αυτή η συνεργασία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι συνδιαπραγματευτής στο νέο πρόγραμμα.
Και ενώ ο Πρωθυπουργός δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τη ματαίωση του δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει η χώρα να ανακοινώσει πως δεν θα γίνει δημοψήφισμα, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό προέκυψε από την ομιλία του κ. Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε «το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση» και έκανε λόγο για μεγάλο επίτευγμα και για μια ιστορική στιγμή, με τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε θέματα μεγάλης σημασίας. Είχαμε, τόνισε, ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα, υποστήριξε, κάτι που όπως ανέφερε, το είπε και στη συνάντηση στις Κάννες. «Τους είπα, "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα", όπως και ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση».
Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Επισήμανε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί. Διευκρίνισε πάντως πως η ΝΔ διατηρεί τις διαφωνίες της με τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά δεν διαφωνεί με τους στόχους της σύγκλισης.
Σημειώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ρητό όρο η μεταβατική κυβέρνηση να αποτελείται από άτομα που δεν είναι στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων και το έργο της να ολοκληρωθεί με την ψήφιση της σύμβασης, ώστε αμέσως μετά να διενεργηθούν εκλογές.
Ωστόσο, από τις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών δεν προκύπτει πως κυβέρνηση και ΝΔ μιλάνε για την ίδια μορφή συνεργασίας.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστή στον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης την πρόθεσή του να υπάρξει συζήτηση επί της πρότασης σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο για να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα υπάρξει και νέα επικοινωνία.