Τι είπαν οι υπουργοί στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο

Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 20:44
UPD:10/11/2011 23:44
A- A A+

Πολιτικά, συνταγματικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά ανεπίτρεπτη χαρακτήρισαν πολλοί υπουργοί, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός πριν συμφωνηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, πρώτος έλαβε το λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής θα παραιτηθεί μόλις συμφωνήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχηματισμό της κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Ως προς το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, σημείωσε ότι θα πρέπει να προέρχεται είτε από την πλειοψηφία της Βουλής, είτε να είναι τρίτο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Τόνισε ακόμη ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ένα κόμμα να ασχολείται και να επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλο το πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση του χρέους και γι' αυτήν την προσπάθεια την επικύρωσε με ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εντολή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από περισσότερα κόμματα, γιατί ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας για το χρέος.

«Εάν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία τις επόμενες ώρες και αύριο, τότε ο κόσμος θα μας πάρει με τις ντομάτες», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, χωρίς ο ίδιος να θέτει ως προαπαιτούμενο τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προέρχεται.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι μια κυβέρνηση αποφυγής ευθυνών και επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι με την νέα κυβέρνηση θα απαλλαγούμε των ευθυνών μας, ούτε ότι η ΝΔ δεν θα επωμιστεί ευθυνες.

Με τη σειρά τη υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παρατήρησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και για να μπορέσει αυτό το ενδεχόμενο να αποφευχθεί επιβάλλεται η δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σύνολο των όσων προβλέπει το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρωθυπουργός έκανε το μείζον βήμα με το να θέσει την παραίτησή του εφόσον συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς τι βάζει;».

Σε περίπτωση που ναυαγήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, δεν απομένει παρά ο δρόμος των εκλογών, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, με το ρίσκο, όπως είπε, ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από αυτές να είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής και η Ελλάδα να διολισθήσει στο δόγμα «ανήκομεν στην Ανατολή».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ανέφερε ότι, εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, απορρίπτοντας «πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή