Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την επιλογή του νέου Πρωθυπουργού, αλλά και τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, του οποίου θα ηγηθεί. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στους δημοσιογράφους, ο Γ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι το ζήτημα του νέου Πρωθυπουργού θα διευθετηθεί σύντομα. Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ συνεχίζονται.
Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία».
Μόλις υπάρξει συμφωνία θα συγκληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν. Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για το πρωθυπουργικό αξίωμα παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να έχει θέσει προϋποθέσεις τόσο για το χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης (κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένες αρμοδιότητες) όσο και για το χρονικό της ορίζοντα.
Πάντως, τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συμμετοχής πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ στη νέα κυβέρνηση, εξέφρασε ο γραμματέας Συνδικαλισμού και πρώην βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μανώλης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμα και αν τελικά συμμετάσχουν στελέχη της ΝΔ, ο ίδιος θα συνεχίσει να κινείται αντιμνημονιακά.
«Αφού το έχει πει από την αρχή ο πρόεδρος του κόμματος ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Δεν πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο κ. Μανώλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ωστόσο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «αυτό δεν αποτελεί θέσφατο για εμάς».
Ερωτηθείς για το όνομα του νέου πρωθυπουργού ο κ. Μανώλης παρατήρησε: «Δεν με ενδιαφέρει. Ο... "Φούφουτος" να είναι πρωθυπουργός, αρκεί να ξέρω ότι η κυβέρνηση αυτή θα μείνει για λίγο χρόνο και θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Τον "Φούφουτο" τον λέω με την έννοια και τη λογική ότι το πρόσωπο δεν παίζει κανένα ρόλο. Ρόλο παίζει τι θα κάνει. Θα διαπραγματεύεται μέσα σε ένα πλαίσιο της χώρας που το καθορίζει το πολιτικό σύστημα. Δεν το καθορίζει άλλος. Αν θέλετε, να βάλουμε έναν τραπεζίτη, οποιονδήποτε και να του δώσουμε το ελεύθερο να κάνει ό,τι γουστάρει και το πολιτικό σύστημα να είναι στην άκρη, αν έφτασε σ' αυτό το σημείο το πολιτικό σύστημα, τότε με γεια μας και χαρά μας. Τον "Φούφουτο" δεν το λέω υποτιμητικά, για να μην παρεξηγηθώ».
«Οι ξένοι», επεσήμανε, «έκαναν κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο: να υπάρξει μια κυβέρνηση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Εκείνο που δεν κατάφεραν όμως οι Ευρωπαίοι και θα το δείτε στο επόμενο διάστημα είναι να ξαναγυρίσουν τον κόσμο από το δρόμο στα σπίτια και στους καναπέδες τους...Αυτό που θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έντονο σε σχέση με αυτό που είδαμε μέχρι τώρα. Κρίνοντας από τον εαυτό μου που ήμουν στο δρόμο όλο αυτό το διάστημα αντιμνημονιακά, θα συνεχίσω να είμαι και με την κυβέρνηση που θα έρθει να πάρει νέα μέτρα. Και δεν με νοιάζει αν θα είναι ένας υπουργός από τη δική μου παράταξη... Είναι πολύς ο κόσμος στο χώρο της Κεντροδεξιάς που είναι λαϊκή και πατριωτική παράταξη και είναι η συντριπτική πλειοψηφία που δεν ανέχεται τέτοιου είδους παρεμβάσεις», διεμήνυσε ο γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ.
Εν τω μεταξύ, η δυστοκία που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκαλεί πλέον αντιδράσεις στους κόλπους του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που έχουν εξαρχής δεσμευθεί να στηρίξουν το νέο σχήμα.
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρη: «Η οικογένεια της Μαιρούλας θέλει πάση θυσία η Μαιρούλα να παντρευτεί με το Γιαννάκη. Η οικογένεια του Γιαννάκη θέλει πάση θυσία αυτός να παντρευτεί με τη Μαιρούλα. Ο Γιαννάκης λέει "δεν παίρνω αυτήν που βρωμάει το στόμα της". Η Μαιρούλα λέει "δεν παίρνω αυτόν που βρωμάνε τα πόδια του"». «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε με νόημα: «Και γιατί να πας κουμπάρος;». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αυτήν την ώρα προεδρεύει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ομάδας, όπου εξετάζονται οι τρέχουσες εξελίξεις.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνει ότι «μετά την ανακούφιση που ένιωσε ο ελληνικός λαός από την αρχική απόφαση των αρχηγών των δύο παλαιών κομμάτων, ακολουθεί μια καθυστέρηση που μόνο απογοήτευση και οργή προκαλεί».
Οπως αναφέρει, «σήμερα, τώρα, πρέπει να πιστέψουμε στην εθνική συνεννόηση και να δουλέψουμε όλοι συντονισμένα». «Τα περιθώρια μικροκομματικών ελιγμών έχουν προ πολλού εξαντληθεί», καταλήγει.
Εκφράζοντας την αγωνία της για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τονίζει πως η εθνική συνεννόηση και η πολιτική συναίνεση αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και επικροτεί την υπεύθυνη, όπως αναφέρει, στάση των δύο πολιτικών κομμάτων της πλειοψηφίας. Μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ, δεν είναι ο χρόνος των εκλογών, «καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει όλο τον απαιτούμενο χρόνο, να εκπληρώσει τις επείγουσες εκκρεμείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και να υλοποιήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές». «Θεματοφύλακες της συμφωνίας αυτής», διαμηνύει, «θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα τη νέα αυτή κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος».
Όσο πιο ταχεία και ευρεία είναι η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, τους στόχους και το μη αυστηρό σε κάθε περίπτωση χρονοδιάγραμμά της, τόσο πιο γρήγορα θα ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία, εκτιμά η διοίκηση του Συνδέσμου.