Παρατείνεται για τέταρτη μέρα, εν μέσω διαρροών, αναβολών και διαξιφισμών, η αβεβαιότητα για το νέο σχήμα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επρόκειτο να συνέλθει την Τετάρτη προκειμένου να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέου σχήματος, ώστε να υπάρξει δεδηλωμένη στην κυβέρνηση. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μήνυμα του Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό, στο οποίο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει για «θεσμική επιλογή» και «πρόσωπο που μας ενώνει» αναφερόμενος στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, το οποίο ερμηνεύθηκε ότι παραπέμπει στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, για τον οποίο από νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες που τον έφεραν να αναλαμβάνει τα ηνία της νέας κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2088347 .
Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης μετέβησαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συμμετέχουν στο συμβούλιο, ενώ από τη διαδικασία γνωστοποίησαν ότι θα απέχουν η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ωστόσο, πριν προλάβει να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε αιφνιδιαστικά, καταγγέλλοντας «τακτικισμούς» από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. «Καληνύχτα και αντίο συναίνεση. Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε σε έντονο ύφος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο Προεδρικό μέγαρο.
Εμφανώς οργισμένος ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ακόμη πως «αν δεν βάλουν τον Παπαδήμο Πρωθυπουργό δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη χώρα».
Είκοσι λεπτά αργότερα αποχώρησαν διαδοχικά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά της, η Προεδρία απέδωσε το επεισόδιο σε παρεξήγηση. Με πρωτοβουλία μάλιστα του κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Με νεότερες πάντως δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης γνωστοποίησε ότι θα δώσει το «παρών» στη συσκεψή των πολιτικών αρχηγών. Ερωτηθείς παράλληλα αν θεωρεί ότι ο κ. Πετσάλνικος έχει το κύρος να εκπροσωπήσει τη χώρα, ανέφερε με νόημα: «Αυτός που παίζει καλός σέντερ-μπακ δεν είναι σίγουρο ότι είναι και καλός σέντερ-φορ. Για σέντερ-μπακ είναι πάρα πολύ καλός».
Αντ. Σαμαράς: Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία για το νέο Πρωθυπουργό
Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως το κόμμα του είναι προσηλωμένο στο Σύνταγμα, διευκρινίζοντας πως την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο Πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. «Το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση, η δανειακή συμβαση, να αποκτήσει ο κόσμος κυβέρνηση ώστε να φτάσουμε σε αυτό που είναι το μεγάλο ποθούμενο, οι εκλογές, στις οποίες θα μιλήσει ο μόνος που δικαιούται να μιλήσει, ο ελληνικός λαός».
Όπως ανέφερε, πολλοί θα το 'θελαν, αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος.
ΚΚΕ: Αθλιο και κατάπτυστο παζάρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη
«Απαράδεκτο και κατάπτυστο» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ «το άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού, εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την έκτη δόση».
Επαναλαμβάνει πως απαιτεί αμέσως εκλογές και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σημειώνει επίσης και πάλι πως «δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν».
Σε δηλώσεις νωρίτερα για τις πολιτικές εξελίξεις, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «κυβέρνηση μαύρου μετώπου την υπό συγκρότηση κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «θέλανε να σχηματίσουνε μία κυβέρνηση που είναι πιο ικανή να βάλει στη γωνία το λαό». Πρόσθεσε πως αυτή «η κυβέρνηση έχει στόχο να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και να δημιουργήσει προυποθέσεις μιας σχετικάς ήρεμης κατάστασης σε μια φάση που η ανεξελεγκτη χρεοκοπία είναι προ των πυλών».
Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε πως οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα κάνουν πολύ χειρότερη τη ζωή του λαού και ζήτησε επιμονή στη γραμμή της πάλης κατά των μονοπωλίων.
Αλ. Τσίπρας: Aπίστευτη φαρσοκωμωδία
Για «απίστευτη φαρσοκωμωδία« έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις και την αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Όλα όσα εκτυλίσσονται τούτες τις ώρες παραπέμπουν στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», σχολίασε και κάλεσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να «αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να δώσει ένα τέλος στο διασυρμό».
Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, αφού, όπως σημείωσε, η άμεση προσφυγή στις κάλπες «αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή προστασίας από τον εκφυλισμό της δημοκρατίας που παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τις τελευταίες ημέρες».
Δημοκρατική Συμμαχία: Γελοιοποιούν τους θεσμούς
«Η σημερινή εικόνα προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαράς με τη στάση τους γελοιοποιούν τους θεσμούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις σημερινές εξελίξεις η Δημοκρατική Συμμαχία. «Δεν έχουν καταλάβει ούτε την κρισιμότητα των στιγμών ούτε τι ζητάει ο λαός. Η Ελλάδα απαιτεί σοβαρές λύσεις τώρα» προστίθεται.
Γ. Δημαράς: Εδώ και τώρα εκλογές
«Στο ίδιο έργο θεατές. Η φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες απέδειξε και την αλαζονεία και τον αυταρχισμό των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Ελληνικός Λαός απαιτεί Εδώ και Τώρα Εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.
Φ. Κουβέλης: Απαράδεκτα και προσβλητικά τα τεκταινόμενα
«Απαράδεκτα και προσβλητικά» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «μαρτυρούν απειλή για κρίση της δημοκρατίας». Σε ό,τι αφορά τα περί επιλογής του κ. Πετσάλνικου, έκανε λόγο για έκφραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και παιχνίδι εξουσίας, ενώ εκτίμησε πως το υπό συγκρότηση κυβερνητικό σχήμα είναι ήδη υπονομευμένο από τους τακτικισμούς, όπως ανέφερε, του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά.
Οικολόγοι-Πράσινοι: Γελοιότητες
«Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα ψάχνει ακόμα πρόθυμους για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Οι γελοιότητές του δεν μπορούν να κρυφτούν και από την κοινωνία και από τον διεθνή σχολιασμό. Σε μια χώρα που απειλείται με χρεοκοπία, καθοριστικότερη από την αλλαγή προσώπων, είναι η αλλαγή πολιτικών».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις πολιτικές εξελίξεις η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων.
«Όλα είναι ανοιχτά»
Αργότερα το βράδυ κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωναν πως στη βραδινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, δεν επετεύχθη οριστική συμφωνία. «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» προσέθεταν οι πηγές, εκτιμώντας πως η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη νέα συνάντηση των αρχηγών, το πρωί της Τρίτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η έκφραση «θεσμική επιλογή», την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και ερμηνεύτηκε ως πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού του κ. Πετσάλνικου, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο προβληματισμό και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο προβληματισμός αυτός φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μη επίτευξη συμφωνίας στην αποψινή σύσκεψη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, μετά τις εξελίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, επανήλθε στο τραπέζι το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι όροι που έχει θέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο σχήμα και η παράταση της περιόδου διακυβέρνησης πέραν της 19ης Φεβρουαρίου.