Ιταλία: Κυβέρνηση συνεργασίας εξετάζει το κυβερνών κόμμα

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 11:51
UPD:16:48

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μάριο Μόντι (στη φωτογραφία) ισόβιο γερουσιαστή, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη ότι προτίθεται να δώσει στον οικονομολόγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

A- A A+

Το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συζητά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, καθώς και την επιλογή των πρόωρων εκλογών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας κάνει λόγο για τη στήριξη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λύση που μέχρι σήμερα απέρριπτε.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μάριο Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη ότι προτίθεται να δώσει στον οικονομολόγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε εξάλλου ο Μπερλουσκόνι στο Μόντι. «Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρει στην επιστολή.

Λαγκάρντ: Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο σε Ελλάδα και Ιταλία

Αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και στην Ελλάδα ζήτησε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε ανήσυχη για την κατάσταση στην Ιταλία και τόνισε ότι η έλλειψη πολιτικής σαφήνειας στη χώρα προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφορτίσθηκε με μία κρίσιμης σημασίας αποστολή και οφείλει να θέσει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία μιας «δημοσιονομικής επιτήρησης της Ιταλίας» ανά τρίμηνο, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Διεθνής ανησυχία

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε χθες την Ιταλία να συνεχίσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την παραίτηση του Μπερλουσκόνι.

«Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην Ιταλία να προχωρήσουν αποφασιστικά οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και επίσης οι διαρθρωτικές αλλαγές... Η Ιταλία έχει ανάγκη από ανάπτυξη», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, επιφορτισμένη με τις Διεθνές Σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστεί ένα ισχυρό σοκ αντίστοιχο με εκείνο που προήλθε από την πτώχευση της Lehman Brothers εάν η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλήξει πρώτου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ιταλία.

«Οποιαδήποτε μετάδοση αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη, θα έπληττε πρώτα το τραπεζικό σύστημα», όπως συνέβη το 2008, δήλωσε ο Στίβεν Χες, αναλυτής επιφορτισμένος με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, το Παρίσι ζητεί από την Ιταλία να λάβει αξιόπιστα μέτρα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα γρήγορα και θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή της κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο σχέδιο, ένα σχέδιο που θα θεωρηθεί ως συμφωνία την οποία θα εφαρμόσει η Ιταλία», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές στο Canal+. «Νομίζω ότι είναι επείγον», πρόσθεσε.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και το Πεκίνο, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεπεράσουν τα προσωρινά τους προβλήματα και ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Ιταλία αποτελεί σήμερα ένα σαφή και άμεσο κίνδυνο για την ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι μια προειδοποίηση προς κάθε χώρα και κυβέρνηση χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης του υπερβολικού χρέους και ελλείμματος ότι πρέπει να έχει ένα σχέδιο και ότι πρέπει να επιμείνει σ΄αυτό», τόνισε σε ομιλία του ο Κάμερον.

«Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη. Η σημερινή της κατάσταση αποτελεί ένα σαφή και άμεσο κίνδυνο για την ευρωζώνη και η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει γρήγορα», επεσήμανε ο Κάμερον.

Η πολιτικο-οικονομική κρίση στην Ιταλία και η χθεσινή εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε νέα ιστορικά υψηλά έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης.

Στα ύψη το επιτόκιο στη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων

Κατά τη σημερινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων ετήσιας διάρκειας τα επιτόκια σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, με τη Ρώμη να αντλεί πάντως τα 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, το επιτόκιο στα ομόλογα λήξεως την 15η Νοεμβρίου 2012 ανήλθε στο 6,087%, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1997.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή