Μεγάλο αφιέρωμα στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 12:15
UPD:03/12/2012 15:18

Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Μία τελείως άγνωστη μορφή με πάρα πολλά αναγνωρίσιμα τραγούδια. Τραγούδια που, μετά από πενήντα και εξήντα χρόνια, παραμένουν σπαράγματα της καθημερινότητας των Ελλήνων.

A- A A+

Για πρώτη φορά, τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατό του, πραγματοποιείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, απόψε (14/11) στις 9.30, στο Badminton, στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού» με δημοφιλείς ερμηνευτές, που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Μία τελείως άγνωστη μορφή με πάρα πολλά αναγνωρίσιμα τραγούδια. Τραγούδια που, μετά από πενήντα και εξήντα χρόνια, παραμένουν σπαράγματα της καθημερινότητας των Ελλήνων. Ενδεικτικά λίγοι τίτλοι τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριο του: «Πριν το χάραμα», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που 'σαι Θανάση», «Αγωνία», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή», «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Αναψε το τσιγάρο».

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης (1902-1970) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του είναι κειμήλια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Τραγούδια που μένουν μέσα στα χρόνια μοναδικά και αξεπέραστα. Γεννήθηκε στο Τσανάκ Καλέ το 1902 και ήρθε στην Αθήνα με τα πρώτα προσφυγικά κύματα. Μορφωμένος και γλωσσομαθής -μιλούσε τέσσερις γλώσσες- εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο άφησε μόλις τον κέρδισε η στιχουργική, για χάρη της οποίας εγκατέλειψε κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση.

Ο Βασιλειάδης έμεινε γνωστός στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, ως «Τσάντας ο Λόγιας», παρατσούκλι που του «κόλλησε» ο μεγάλος χιουμορίστας, Στράτος Παγιουμτζής, καθώς ο Βασιλειάδης γύριζε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων, ο «Τσάντας» είχε εκπληκτική ευχέρεια στο γράψιμο, ενώ ιδιαίτερα παραστατικός για τον τρόπο που έγραφε ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας: «Ήτανε πολύ δυνατός, του έλεγες τι θέλεις περίπου, πέντε λέξεις και αμέσως, τάκα – τάκα, το έφτιαχνε»... Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της στιχουργικής του «Τσάντα» είναι ότι μπορούσε να κάνει τραγούδια ακόμα και τα πιο κοινότοπα θέματα, ενώ με τη στιχουργική του αναδείκνυε τη μελωδία. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετά τραγούδια, τα οποία έγραψε, ωστόσο για δικούς του λόγους τα χάρισε, κάμποσες φορές μόνο και μόνο για να ακουστούν. Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έζησε μιαν ιδιαίτερα λιτή ζωή στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέθανε στις 16 Μάη του 1970 πάμπτωχος και αγνοημένος, παρότι πάνω στους στίχους του είχαν στηριχτεί μεγάλες και μικρές δισκογραφικές εταιρείες. Τα τραγούδια του «Τσάντα» δεν θα σταματήσουν ποτέ να τραγουδιούνται θυμίζοντάς μας πάντα πόσο μεγάλο κεφάλαιο υπήρξε για το ελληνικό τραγούδι ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Στο μεγάλο αφιέρωμα για τον «Τσάντα», στις 14 Νοεμβρίου, στο Badminton, δημοφιλείς ερμηνευτές, που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του, θα ερμηνεύσουν τραγούδια του. Αυτοί είναι οι Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto». Τα τραγούδια θ' αποδώσει η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ - Καρέ», η οποία αποτελείται από τους Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρες). Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά). Θα προλογίσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Η καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής ανήκει στον Μιχάλη Κουμπιό.

Στο μεγάλο αφιέρωμα για τον «Τσάντα», στις 14 Νοεμβρίου, στο Badminton, δημοφιλείς ερμηνευτές, που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του, θα ερμηνεύσουν τραγούδια του.

Πληροφορίες: Θέατρο Badminton, Αλσος Στρατού, Γουδή. Τηλ.: 2111086024, ώρα έναρξης: 21:30, τιμές εισιτηρίων: 15 – 30 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς