Αίγυπτος: Έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 11:54
UPD:13:44

A- A A+

Στους δρόμους του Καΐρου κατέβηκαν εκ νέου σήμερα διαδηλωτές, μετά το κάλεσμα ακτιβιστών για μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Στις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

Περίπου 20.000 άτομα διανυκτέρευσαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αριθμός πολύ μικρότερος από τους εκατοντάδες χιλιάδες που ανάγκασαν τον πρώην ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση το Φεβρουάριο.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε την παραίτησή του, ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων θα τη δεχθεί. Η παραίτηση, αλλά και οι αιματηρές συγκρούσεις, θέτουν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για την επόμενη Δευτέρα βουλευτικών εκλογών.

Περίπου 20.000 άτομα διανυκτέρευσαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αριθμός πολύ μικρότερος από τους εκατοντάδες χιλιάδες που ανάγκασαν τον πρώην ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση το Φεβρουάριο.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ενθαρρύνουν με δηλώσεις τους την αιγυπτιακή ηγεσία να προχωρήσει κανονικά με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Απέχουν από τις διαδηλώσεις οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Εν τω μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η πλέον οργανωμένη πολιτική δύναμη της χώρας, ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης που ίδρυσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή «φοβούμενο μήπως οδηγήσει το λαό σε νέες αιματηρές συγκρούσεις με ομάδες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της έντασης», σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του.

Το κόμμα κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να συλλάβει και να δικάσει τους δράστες των «φρικτών εγκλημάτων» και να «σταματήσει την αιματοχυσία».

Αγριότητες καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα την αιγυπτιακή ηγεσία για αγριότητες, οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν εκείνες που εφαρμόζονταν επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η οργάνωση τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου (SCAF), το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, έδωσε υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τις οποίες όμως δεν τήρησε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τα στρατοδικεία έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και ότι παρατάθηκε η ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στη διάρκεια κράτησης από το στρατό, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν όπλα σε «κακοποιά στοιχεία» για να πυροβολούν τους διαδηλωτές, αναφέρει.

«Το SCAF συνεχίζει τα καταπιεστικά μέτρα από τα οποία οι διαδηλωτές της 25ης Ιανουαρίου αγωνίστηκαν τόσο να απαλλαγούν», δήλωσε ο Φίλιπ Λούτερ, διευθυντής του αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ως τον Αύγουστο, το στρατιωτικό συμβούλιο παραδέχθηκε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι είχαν δικαστεί από στρατοδικεία και τουλάχιστον 13 καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι δίκες αυτές ήταν «απολύτως άδικες».

Οι κατηγορίες σε βάρος των διαδηλωτών συμπεριελάμβαναν «παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας» και «προσβολή του στρατού».

«Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι το στρατιωτικό συμβούλιο υλοποίησε μερικές μόνο από τις δεσμεύσεις του που έχει αναλάβει δημοσίως και ότι σε ορισμένους τομείς τα πράγματα έγιναν χειρότερα», αναφέρει η οργάνωση.

«Ο αιγυπτιακός στρατός δε μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται την ασφάλεια για να εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές που είδαμε επί Χόσνι Μουμπάρακ. Για να είναι πραγματική η μετάβαση σε μια νέα Αίγυπτο, όπως ζητούν οι διαδηλωτές, το SCAF πρέπει να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης, τις συγκεντρώσεις, να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σταματήσει να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία», τόνισε ο Λούτερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή