Πρότυπο μοντέλο κοινής διοίκησης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες, προτίθεται να καταθέσει με τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών.
Στο πρότυπο αυτό πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σεισμανόγλειο και Αιμιλία Φλέμινγκ, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.
Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν την πρόταση του κ. Λοβέρδου, πολλοί βουλευτές.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, υποστήριξε ότι «αυτό το υβριδικό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει με στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στις διοικήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε λόγο για «εξωγήινη πρόταση», συμπληρώνοντας ότι «δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα».
«Τώρα μιλάμε θεωρητικά. Θα κριθεί όμως, στην πράξη», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αθανάσιος Λεβέντης, προέβλεψε ότι «θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που θα αποτύχει».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνη Περλεπέ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ διερωτήθηκε: «Τι θα κερδίσουμε αν ενώσουμε τις διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων; Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν στόχο το κέρδος, ενώ τα δημόσια έχουν την κοινωνική διάσταση».
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ