Οι προκλήσεις της νέας ευρωπαϊκής προεδρίας

Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2010 20:45
UPD:04/10/2012 18:15
A- A A+

Την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Ισπανία την 1η Ιανουαρίου, σε μία εξάμηνη θητεία με ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς θα είναι η πρώτη που θα χρειαστεί να ελιχθεί μέσα στο νέο, περίπλοκο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

H Συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε σε ισχύ πριν από ένα μήνα, εγκαινιάζοντας μία νέα βαθμίδα διοίκησης στην ΕΕ – τη μόνιμη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -, αλλά διατηρώντας το παλαιό σύστημα της κυλιόμενης προεδρίας.

Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, το πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα σε καθημερινή βάση, ώστε έτσι ώστε ούτε ο ίδιος ούτε και ο νεοδιορισθείς πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να μην «μπαίνει στα χωράφια» του άλλου, είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ο κ. Θαπατέρο και η κυβέρνησή του θα είναι υπεύθυνοι για την διοίκηση της ένωσης σε καθημερινή βάση και θα προεδρεύουν σχεδόν όλων των υπουργικών συμβουλίων στις Βρυξέλλες. Καθήκον του κ. Βαν Ρόμπεϊ θα είναι να εκπροσωπεί την ΕΕ σε διασκέψεις στο εξωτερικό και να δίνει πολιτική ώθηση στις συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Η συνθήκη αφήνει πολύ χώρο για πιθανές «παρεξηγήσεις»: η Ισπανία έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να φιλοξενήσει τις συνόδους ΗΠΑ-ΕΕ και Λατινικής Αμερικής-ΕΕ. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα την Ισπανία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τριβές σχετικά με το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί – ποιος θα είναι για παράδειγμα ο πρώτος που θα σφίξει το χέρι του Αμερικανού προέδρου;

Την ίδια στιγμή, μία ακόμα μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η ισπανική προεδρία είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το 2010 ένα 10ετές σχέδιο, ελπίζοντας ότι θα έχει εγκριθεί μέχρι το Μάρτιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Μαδρίτη θα πρέπει να δράσει αποτελεσματικά στα παρασκήνια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Ισπανία θέλει να εγκριθούν οι νέοι κανόνες για την επιτήρηση των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Η συμφωνία των κρατών μελών για τη δημιουργία τριών ρυθμιστικών αρχών για την επίβλεψη των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των χρηματιστηρίων, θα πρέπει να μετατραπεί σε εφαρμόσιμη νομοθεσία.

Πηγή: euobserver.com

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή