«Χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως», χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτολγου, τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Οκάν Μουντερίσογλου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην τουρκική εφημερίδα «Sabah».
«Η δέσμη (προτάσεων) είναι ισόρροπη και λαμβάνει υπόψη τόσο τις προηγούμενες θέσεις των πλευρών, όσο και τα αιτήματά τους. Αυτή η χρυσή ευκαιρία πρέπει να αξιολογηθεί δεόντως. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει μια αρνητική αντίδραση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε θα αισθανθούμε ανησυχία για το μέλλον της διαδικασίας», ανέφερε με νόημα ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του Οκάν Μουντερίσογλου καθ' οδόν για το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στη δέσμη υπάρχουν τα θέματα διοίκησης, το περιουσιακό, η ΕΕ, η οικονομία, το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Στάθηκε όμως στα «θέματα διοίκησης», σημειώνοντας ότι αυτά «αποτελούν ένα πεδίο το οποίο μπορεί να συζητηθεί με άνεση και, όταν διανυθεί κάποια απόσταση, μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για τα άλλα θέματα».
Όπως είπε, υπάρχει μια δέσμη προτάσεων, προϊόν εργασιών που διεξήχθησαν με ιδιαίτερη επιμέλεια, η οποία μέσω των Ηνωμένων Εθνών υποβλήθηκε στην απέναντι πλευρά. «Βρισκόμαστε στο σημείο, κατά το οποίο η διεθνής κοινότητα θα διαπιστώσει εάν υπάρχει η βούληση εκατέρωθεν για μια ειρήνη», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Νταβούτογλου, οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς περιλαμβάνουν «δημιουργικά και πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία αποσκοπούν στην υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των πλευρών».
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως «η πρώτη αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς δείχνει ότι, όπως έγινε και το 2004, η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο προσκήνιο».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «ότι θα ήταν χρήσιμο να μεταβεί στο νησί, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες».
«Θα πρέπει πάντως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να δραστηριοποιηθεί, όπως έγινε και το 2004, ή οι πλευρές με εποικοδομητικές πρωτοβουλίες να κλείσουν το υφιστάμενο άνοιγμα. Η τουρκική πλευρά έλαβε τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί να κερδίσει χρόνο; Αυτό, ακριβώς, θα διαπιστώσουμε», υποστήριξε.
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα απόσυρσης στρατευμάτων από την Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι ουδείς να αναμένει μονόπλευρες υποχωρήσεις. «Εάν υπάρξει λύση, τότε θέματα, όπως αυτά που συμπεριλάμβανε και το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατευμάτων), μπορεί να συζητηθούν», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση της χώρας του για σύγκληση τετραμερούς συνάντησης, αλλά και σε άλλες προτάσεις «αρκεί με τις νέες προτάσεις να μην επιμηκυνθεί η περίοδος».
«Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια πλατφόρμα. Όμως, οι συνομιλίες και η περίοδος του δημοψηφίσματος δεν μπορούν να συνεχίσουν επ’ άπειρον», είπε.
Τέλος, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της λύσης, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι για την ειρήνη και μια ημέρα ακόμη αποτελεί καθυστέρηση.
«Οι συνομιλίες πρέπει να στοχεύουν στην εξεύρεση μιας λύσης. Αφού οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί περίπου 60 φορές, τότε επέστη και ο καιρός της λύσης», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ