Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αφορμή επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις.
«Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των διαφόρων μορφών μερικής απασχόλησης, αλλά η κατάχρησή τους», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Διευκρίνισε δε πως μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας και τις διαφόρους παραμέτρους των εναλλακτικών μορφών απασχόλησης, ενώ έπονται, κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης απασχόλησης.
Το ΣΕΠΕ αναμένεται να ενισχυθεί με μετατάξεις από άλλα Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που θα καταργηθούν.
«Όμως το Υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει δι' εμου κι ένα σχόλιο: Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ο Υπουργείο Εργασίας δεν γεννά την ανεργία, ούτε κάνει τις θέσεις εργασίας, αλλά υποδέχεται το φαινόμενο που προκύπτει από άλλες πολιτικές», τόνισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τον τουρισμό και όλους τους κρίσιμους τομείς για την οικονομία».
Έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, Β. Μουλόπουλος, Η. Διώτη, Αθ. Λεβέντης, Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης, στον υπουργό Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εστιαζόμενη στο δημοσιονομικό πρόβλημα και ευθυγραμμιζόμενη με τις νεοφιλελεύθερες και ασφυκτικές κοινωνικά, επιταγές των Βρυξελλών.
Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατΆ αρχήν η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο με κατάργηση των όποιων ελαστικών σχέσεων εργασίας και η θέσπιση ρήτρας απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που στηρίζονται οικονομικά απΆ το Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι οικονομικές επιχορηγήσεις θα έχουν και θετικό αντίκρισμα στην πάταξη της ανεργίας.
«Ο κ. Παπανδρέου ενέταξε προεκλογικά στο λεξιλόγιό του την έκφραση 'εργασιακός μεσαίωνας', αλλά την ξέχασε μετά», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Κι όταν εσείς μιλάτε για απορυθμισμένη εργασία, ξεχνάτε την συνεισφορά της κυβέρνησης Σημίτη και της νομοθεσίας που εισήγαγε για την ενοικίαση των εργαζομένων και τον υπολογισμό των υπερωριών σε εξάμηνη βάση», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «ή θα καταργηθούν οι αντεργατικοί αυτοί νόμοι, ή θα συνεχίζεται το καθεστώς αυτό της εκμετάλλευσης, του δουλεμπορίου».
«Από την μία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον επιχειρηματικό κόσμο, τις επιχειρήσεις, την αγορά και από την άλλη, κλάματα όταν κλείνει η ELITE. Τι από τα δύο θέλετε;», αναρωτήθηκε, απαντώντας, ο υπουργός.
«Αυτό που καταλάβατε είναι ότι είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα; Ή ότι είμαστε απέναντι σε επιχειρήσεις που τους έχετε δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Κλωστήρια, και που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από τον Μάρτιο του 2009;», απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε πως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν άφησε καμία χαραμάδα για στοιχειώδη ανάπτυξη του τόπου - και είναι 100% βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
«Ανάπτυξη στην Ελλάδα έφερνε ο τουρισμός, η ναυτιλία και το ΕΣΠΑ. Τα δύο πρώτα έχασαν τα υπουργεία τους και το ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει το 2011 - αλλά το ΕΣΠΑ είναι θέσεις εργασίας», παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος.
Ο κ. Αθ. Παφίλης από το ΚΚΕ ανέφερε πως «επιστρατεύονται θεοί και δαίμονες για να επιβληθεί εθνική συναίνεση. Όταν όμως μιλάτε για εθνική συναίνεση, ζητάτε από το 1 εκατ. ανέργους να κόψουν το λαιμό τους και δεν θα την έχετε - θα έχετε πόλεμο και θα είναι καθημερινός».
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνήθηκε να καταδικάσει την Λευκή Βίβλο της ΕΕ, ενώ και διάφορα στελέχη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφάρμοσαν τα stage και τις υπόλοιπες μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Γενικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει τον κόσμο ότι μπορεί να υπάρξει ένας φιλολαϊκός, ανθρώπινος καπιταλισμός», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης θεώρησε υποκριτικό «να μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις στη σημερινή συγκυρία, χωρίς να ακούγεται η λέξη «μετανάστευση».
Η μετανάστευση επηρεάζει καταλυτικά τις εργασιακές σχέσεις. Λένε βεβαίως πως οι μετανάστες καταλαμβάνουν μονάχα θέσεις ανειδίκευτων - κάτι που είναι λάθος, γιατί το 35%, προϊόντος του χρόνου, καταλαμβάνει θέσεις εξειδικευμένου δυναμικού. Υποστηρίζουν πως παίρνουν μόνον δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες - αλλΆ αν υπήρχαν καλές αμοιβές, ωράρια, υπερωρίες, αν δεν χρησιμοποιούνταν οι μετανάστες ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, θα συνέβαινε αυτό; Λένε και πως αυξάνουν το ΑΕΠ και δημιουργούν θέσεις εργασίας, παραγνωρίζοντας πως η αύξηση αυτή, απλώς οδηγεί σε μαζικές εισαγωγές προϊόντων, ανέφερε ο κ. Ροντούλης.
«Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, οι μετανάστες έχουν πρωτεύουσα θέση, γιατί είναι το φτωχότερο και το πλέον εκμεταλλευόμενο στρώμα εργαζομένων στη χώρα μας και χρησιμοποιείται ως πίεση, όπως χρησιμοποιούνται και οι Έλληνες άνεργοι», απάντησε ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβετε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και πως δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο καπιταλισμός. Αλλιώς θα σπέρνετε την ξενοφοβία και θα καταστρέφετε το ελάχιστο στοιχείο πολιτισμού που έχει απομείνει στον τόπο. Δημαγωγείτε με βάση τα ξενοφοβικά σύνδρομα. Είναι το αυγό του φιδιού - μην το υπηρετείτε άλλο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ