Στις σχέσεις ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, το τοπίο, το χώρο, το χρόνο, τη διάρκεια και τη γεωγραφία θα αναφερθεί ο διεθνώς γνωστός στο αντικείμενο του ψηφιακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Βρετανός Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Νιλ Σπίλλερ κατά τη διάρκεια της Διάλεξης που θα δώσει, με τίτλο: «Communicating Vessels».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων σημαντικών αρχιτεκτόνων από το διεθνή χώρο που διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Νιλ Σπίλλερ είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Ψηφιακής Θεωρίας και ενεργός αρχιτέκτονας. Είναι Διευθυντής Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού (Graduate Director of Design), Διευθυντής του Εργαστηρίου Προωθημένης Εικονικής και Τεχνολογικής Αρχιτεκτονικής Έρευνας (AVATAR, Advanced Virtual and Technological Architecture Research Group) και Αν. Κοσμήτορας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής ‘Bartlett School of Architecture’ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, University College London.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ‘Digital Dreams- Architecture and the New Alchemic Technologies’ (1998). Είναι συν-επιμελητής του τεύχους του AD ‘Architects in Cyberspace’ (1995), προσκεκλημένος επιμελητής των τευχών του AD ‘Integrating Architecture’ (1996), AD ’Architects in Cyberspace II’ (1998) και του AD ‘Young Blood’ (2001). Είναι επίσημος επιμελητής του περιοδικού ‘Building Design Interactive’. Μαζί με τον Peter Cook είναι επιμελητές των εκδόσεων ’The Power of Contemporary Architecture (1999) και ‘Paradox of Contemporary Architecture’ (2001). Η μονογραφία του με τίτλο ‘Maverick Deviations’ εκδόθηκε από τον οίκο Wiley το 2000 και το βιβλίο του με τίτλο ‘Lost Architecture’ με αρχιτεκτονικά projects των δύο τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα εκδόθηκε από τον ίδιο οίκο το 2001. Ήταν ένας από τους 10 κριτικούς που συνεισέφεραν στην έκδοση ‘10x10’ από τις εκδόσεις Phaidon. Είναι επίσης επιμελητής του βιβλίου ‘Cyberreader’ από τις εκδόσεις Phaidon (2002). Επιμελήθηκε μια ακόμη έκδοση του τεύχους AD με τίτλο ‘Reflexive Architecture’ (2002). Το βιβλίο του με τίτλο ‘Visionary Architecture- Blueprints of the Modern Imagination’ εκδόθηκε από τους Thames and Hudson το 2006 και το βιβλίο ‘Digital Architecture NOW’, μια επιτομή σύγχρονων έργων ψηφιακής αρχιτεκτονικής εκδόθηκε από τον ίδιο οίκο το 2008. Τα άρθρα του με τίτλο ‘Spiller’s Bits’ εμφανίζονται σε κάθε τεύχος του περιοδικού ‘AD Magazine’.
Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο θεωρητικό έργο, με τίτλο ‘Communicating Vessels’ (Συγκοινωνούντα Δοχεία), το οποίο ήδη αποτελείται από εκατοντάδες σχεδίων και πολλές χιλιάδες λέξεων.
Η Διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό και θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.