Ο αμερικανός υπουργός ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον, κατά τη δεκαετία του '90, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν και διέκοψε τις σχέσεις του με το Πακιστάν, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό λάθος που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησε στην ενίσχυση της δύναμης των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στην περιοχή.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να καθησυχάσει το Πακιστάν, βασικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον στον πολέμο κατά της τρομοκρατίας, ύστερα από το κύμα αιματηρών επιθέσεων των ταλιμπάν της Αλ-Κάιντα και την ενίσχυση του αντιαμερικανικού κλίματος στη χώρα.
Πολλοί Πακιστανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έφεραν την τρομοκρατία στη χώρα τους, εξωθώντας την Αλ-Κάιντα από την άλλη μεριά των συνόρων στο έδαφος του Πακιστάν και ότι εγκατέλειψαν τις δύο χώρες μετά την αποχώρηση του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν το 1989.
«Ήμουν στην κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν η Ρωσία έφυγε από την περιοχή και όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν και διέκοψαν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς με το Πακιστάν -ένα σοβαρό λάθος που οφείλεται σε μία πολιτική [...] καλών προθέσεων, αλλά κοντόφθαλμη», δήλωσε Γκέιτς μπροστά σε κοινό στρατιωτικών στην Στρατιωτική Ακαδημία του Ισλαμαμπάντ.
Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους αφγανούς μουτζαχεντίν στον αγώνα τους εναντίον του σοβιετικού στρατού κατά τη δεκαετία του '80, μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του Πακιστάν.
Μετά την αναχώρηση των Σοβιετικών, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο μέχρι την άφιξη των ταλιμπάν στην εξουσία το 1996 και η Ουάσινγκτον διέκοψε τη χρηματοδότηση των πακιστανικών στρατιωτικών προγραμμάτων, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ισλαμαμπάντ.
«Αυτό αμαύρωσε την εικόνα των ΗΠΑ στο Πακιστάν» και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την προπαγάνδα των εξτρεμιστών μουσουλμάνω», παραδέχθηκε ο αμερικανός υπουργός.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο