Δ. Δρούτσας: «Ναι» σε εντατικοποίηση των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 21:15
A- A A+

Μέσω της απαντητικής του επιστολής προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την επιθυμία της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην επιστολή αυτή γίνεται ένας σύντομος απολογισμός των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις και περιγράφεται το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα αναζητεί τη λύση.

Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα προτείνει την εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να έχουν ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και στην αντίθετη περίπτωση να απευθυνθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν το πλέγμα που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική, με καθαρές θέσεις και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχόλησαν το σημερινό συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι διεξήχθη συζήτηση επί του προγράμματος της ισπανικής προεδρίας και κυρίως των σχεδίων της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ έως το 2020.

Σημείωσε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει και να εξειδικεύσει την ελληνική πρόταση για την παροχή ευρωπαϊκής προοπτικής ένταξης στις χώρες των Βαλκανίων ως το 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως ανέφερε, ενημέρωσε το Συμβούλιο για την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Αυστρίας επί του θέματος αυτού.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν υπογράψει μια κοινή επιστολή προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό εθελοντικό σώμα για τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως αυτή που πλήττει την Αϊτή.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Δρούτσας, προτείνει τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τις δυνατότητες στους ευρωπαίους πολίτες να ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνολικά να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε η κατάσταση στη Σομαλία και ειδικότερα τα προβλήματα που δημιουργούνται στη διεθνή ναυσιπλοϊα λόγω της πειρατείας καθώς και η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στις διασκέψεις του Λονδίνου που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα με θέματα το Αφγανιστάν και την Υεμένη.

Ειδικότερα, για το θέμα του Αφγανιστάν ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια σφαιρική αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα αυτή που θα ενσωματώνει πέραν των ζητημάτων της ασφαλείας, τις αναπτυξιακές προοπτικές του Αφγανιστάν καθώς και την ανάληψη της εθνικής διακυβέρνησης της χώρας από Αφγανική διοίκηση, σταδιακά και σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή