Στην εκτίμηση ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις -πλαίσιο που, όπως σημείωσε, συνιστά και την εθνική κόκκινη γραμμή- προέβη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Μπακογιάννη για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση με γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Αν όλα αυτά συμβούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση.
Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα. «Εχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως «έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε» και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει. Είναι δύσκολο, αναγνώρισε, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για να μπορέσει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή πορεία.
Ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της Αγκυρας τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη στάση της στο Κυπριακό.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σημείωσε πως κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των κανόνων διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προκλητική συμπεριφορά τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου
Επίσης, παρατήρησε, δεν υπάρχει η αναμενόμενη πρόοδος ούτε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην επιστολή του προς το Τούρκο ομόλογό του διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα.
Πρόοδος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, δεν διαπιστώνεται ούτε στο Κυπριακό, καθώς όπως επεσήμανε ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβαλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιρριπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην τουρκική πλευρά.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διακατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν έχω τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της, απλά επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική, τόνισε αναφέροντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.