Έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και τα σύνορα, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους και να προσέλθουν σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εμείς δεν τάζουμε αμφιβόλου νομιμότητας επιδοτήσεις που εκθέτουν την χώρα στην ΕΕ και διεθνώς και τις οποίες καλείται να πληρώσει στο τέλος ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Πεταλωτήε.
«Εμείς απαντάμε με ουσιαστικό και μακρόπνοο σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής: Η απάντησή μας είναι οικονομική στήριξη ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 με πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, με αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς», πρόσθεσε, καλώντας την «κοινωνία σε συστράτευση για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές».
Ερωτηθείς ως πότε η συντεταγμένη πολιτεία θα διαπραγματεύεται με «άτακτα μπουλούκια», τα οποία δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και δεν έχουν βγει από καμία διαδικασία, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «οι κινητοποιήσεις σαφώς δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και πολύ περισσότερο της πολιτείας».
«Η Δικαιοσύνη ήδη έχει ξεκινήσει, με κάποια εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει την δουλειά της. Από κεί και πέρα εμείς καλούμε στην επαναφορά της νομιμότητας, αναγνωρίζοντας ότι οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα, δίκαια αιτήματα, αλλά, όμως, δεν είναι τρόπος με το να επιχειρείται να παραλύσει η συγκοινωνία και η οικονομική ζωή της χώρας. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το περιφρουρήσουμε, όμως θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, έτσι ώστε μέσα από αυτόν να βρεθούν και λύσεις και να σταματήσουν αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξαντλήσεως του διαλόγου: «εμείς θέλουμε να τελειώνει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατό και ας θυμηθούμε ότι παλιότερα υπήρχαν αγροτικές κινητοποιήσεις, σήμερα, όμως, αυτές τις κινητοποιήσεις δεν τις αντέχει η οικονομία».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει και άλλα θεσμικά αιτήματα αγροτών, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «περαιτέρω οικονομικά αιτήματα δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν. Ως προς τα θεσμικά έχουμε ήδη προχωρήσει, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και άλλα θεσμικά».
Απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση παροτρύνει τους εισαγγελείς να προβούν σε διώξεις κατά των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, οι εισαγγελείς κάνουν την δουλειά τους, εμείς δεν μπορούμε ούτε να παροτρύνουμε, ούτε να ζητήσουμε κάτι τέτοιο, εμείς με πολιτικά μέσα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κινητοποιήσεις».
Ερωτηθείς ποια είναι τα πέντε εκ των επτά αιτημάτων των αγροτών που έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «τα επτά αιτήματα δεν είναι συνολικά των αγροτών, αλλά ενός μέρους τους. Εμείς έχουμε αγροτική πολιτική με σχέδιο και αυτή εφαρμόζουμε».
«Κάθε κυβέρνηση έχει τις μεθοδεύσεις και την πρακτική της και ενεργεί αναλόγως», απάντησε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς «αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αγρότες, όπως έκανε ο Βούλγαρος ομόλογός του».
«Εμάς μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και κάτι άλλο: καθώς ήδη η ΕΕ μας εγκαλεί να καταβάλλουμε ως χώρα το "πακέτο Χατζηγάκη" στο οποίο είχαμε αντιταχθεί ως αντιπολίτευση, ενώ και τώρα δεν θέλουμε πρόχειρες επιδοματικές πολιτικές αμφιβόλου νομιμότητας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που ζητούν οι αγρότες των μπλόκων της Νίκαιας και του Προμαχώνα είναι δίκαιο αίτημα που δεν θέλει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση ή δεν είναι καθόλου αίτημα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «δεν θα συζητήσω ένα - ένα αίτημα ενός προς ενός μπλόκου, αυτά που λέμε είναι γενικότερα και έχουμε πει βάσει ποιών αιτημάτων συζητάμε.
«Εφόσον γενικότερα αιτήματα αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος τίθενται με αυτόν τον τρόπο, εκ των πραγμάτων δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε.
Σχετικά με το αν το αίτημα όλων των μπλόκων για κατώτατες εγγυημένες τιμές η κυβέρνηση το θεωρεί λογικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ακόμα και να θεωρείται λογικό -που είναι προς εξέταση - έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνική συμβατότητα, τι μπορούμε βάσει της ΕΕ να καταβάλουμε, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις συγκεκριμένες».
«Υπάρχουν (επίσης) πολλές αμφιβολίες νομιμότητας αν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί το αγροτικό εισόδημα», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ