Απαντήσεις Χρυσοχοΐδη για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο υπουργείο του

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 14:26
A- A A+

Της υπαγωγής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνηθηκε σημερα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης χαρακτήρισε αντινομικό και αντιφατικό και πλήρως αναποτελεσματικό να υπάρχουν διάσπαρτες υπηρεσίες ασφαλείας υπό διαφορετικές εποπτείες πολιτικές.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το κατεπείγον προέκυψε από το γεγονός ότι «δεν μπορεί να αφήνουμε μια υπηρεσία τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, να την αφήνουμε για κάποιους μήνες ενδεχομένως σε ένα υπουργείο, το υπουργείο Εσωτερικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπως λέγεται σήμερα και Αποκέντρωσης που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός έκανε λόγο για τυπική υπαγωγή, σημειώνοντας πως «δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας, δεν φέραμε καμιά ρύθμιση, όπου αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας ή τις δίνουμε νέες ή αφαιρούμε αρμοδιότητες, γίνεται μια τυπική υπαγωγή». «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε θα υπάρξει στρεβλή λειτουργία της Υπηρεσίας επειδή δεν είναι του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως πιστεύω και από την εμπειρία μου σας λέω ότι με βεβαιότητα ότι η ασφάλεια της χώρας υπηρετείται καλύτερα όταν όλες αυτές οι Υπηρεσίες είναι κάτω από μια ομπρέλα», διεβεβαίωσε.

«Εγώ δεν βλέπω πραγματικά κανένα απολύτως καμία λογική εξήγηση, ένα λογικό επιχείρημα για να τεθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στον Πρωθυπουργό σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Εκτός από τις ΗΠΑ η οποία είναι μια χώρα όμως με 50 Ελλάδες σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Στη Γερμανία, η οποία είναι μια ομοσπονδιακή Δημοκρατία και υπάγονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, γιατί είναι πολλές, στον υπουργό τον αρμόδιο εσωτερικής ασφάλειας, στη Γαλλία ομοίως και μια σειρά άλλες χώρες. Η μικρή Ελλάδα για ποιο λόγο λοιπόν να υπαγάγει στον Πρωθυπουργό και να μην έχει μια ενιαία πολιτική ασφάλεια υπό ένα ενιαίο υπουργείο;» διερωτήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα συμφώνησε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν πρέπει αστυνομοκρατείται. «Είναι Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ασχολείται με την εθνική ασφάλεια, με την ασφάλεια της χώρας αλλά ασχολείται και με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος... Δεν έχει να κάνει με την αστυνομία ωστόσο είναι κρίσιμο να συνεργάζονται οι Υπηρσίες μεταξύ τους», επεσήμανε και τόνισε ότι «κυρίως αυτό που έχει αξία και σημασία είναι ότι υπάρχει μια ενιαία πολιτική και ενιαία εποπτεία στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας».

Καταλήγοντας, και αφού απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση συνολικότερα της εγκληματικότητας και του φαινομένου της τρομοκρατίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε:

«Και μιας και κουβεντιάζουμε σήμερα για την ΕΥΠ, την οποία για πάρα πολλούς λόγους έχουμε κατά κάποιο τρόπο αναθεματίσει και ενοχοποιήσει στο παρελθόν μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας, θέλω να αναφέρω ότι σημασία έχει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια, κάτω από το Σύνταγμα και τους νόμους που ψηφίσαμε ως Κοινοβούλιο. Αυτές οι υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την εθνική ασφάλεια της χώρας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια ύψιστη αποστολή. Και αυτή την αποστολή καλούμαστε να υπηρετήσουμε μέσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή