Nικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε ο φιλορώσος ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων επικράτησε με περίπου δύο μονάδες της αντιπάλου του Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία όμως αρνείται να αποδεχθεί την ήττα της.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 95.04% των ψήφων, ο Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει το 48,23% των ψήφων και η Τιμόσενκο το 46,14%.
«Αντικειμενικά, ο νικητής των εκλογών δεν μπορεί πλέον να αλλάξει. Η διαφορά μπορεί μόνο να αυξηθεί», δήλωσε ο Μικαΐλο Οχεντόφσκι, μέλος της Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα θα ολοκληρωθεί μόλις δοθούν και τα αποτελέσματα από τις περιοχές της Κριμέας και του Λουχάνσκ, που θεωρούνται προπύργια του Γιανουκόβιτς.
Μία νίκη του Γιανούκοβιτς θα σημάνει στροφή της χώρας προς τη Μόσχα
Η Τιμόσενκο απειλεί να καταφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών ή να οργανώσει μαζικές πορείες διαμαρτυρίας των οπαδών της σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.
Το βράδυ της Κυριακής τα exit poll έδιναν στον Γιανουκόβιτς διαφορά τεσσάρων ως πέντε ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στην αντίπαλό του.
Ο 59χρονος πρώην μηχανικός κάλεσε την 49χρονη πρωθυπουργό να παραιτηθεί από το αξίωμά της.
«Πιστεύω ότι η Γιούλια Τιμοσένκο θα πρέπει να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Το κατανοεί αυτό καλά», τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τη στιγμή που τα exit polls προέβλεπαν νίκη του με τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, το στρατόπεδο της Τιμoσένκο προβάλλει μία «παράλληλη καταμέτρηση», στην οποία η πρωθυπουργός - που κατηγορεί τον Γιανουκόβιτς για καλπονοθεία - προηγείται με 0,8 μονάδες του αντιπάλου της, προαναγγέλλοντας μία μακρά νομική διαδικασία αμφισβήτησης του αποτελέσματος.
Το 2004, η Τιμόσενκο είχε πρωτοστατήσει στις λαϊκές αντιδράσεις που είχαν ακυρώσει την τότε εκλογή του Γιανουκόβιτς στην προεδρία.
Ωστόσο, πέντε χρόνια διαμαχών και οικονομικής «κατρακύλας» μετέτρεψαν την ευφορία της Πορτοκαλί Επανάστασης σε απογοήτευση.
Και οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν ενσωμάτωση στην Ευρώπη και ταυτόχρονη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά η Τιμοσένκο θεωρείται πιο φιλοδυτική.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεδομένης της σχετικής αδυναμίας του Γιανούκοβιτς, ενδέχεται να αναζητήσει συμβιβασμό με την Τιμοσένκο, πιθανώς επιτρέποντας της να διατηρήσει την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα την παραδοχή της ήττας της στις προεδρικές εκλογές.
Τι λέει ο ουκρανικός Τύπος
Από την πλευρά του ο ουκρανικός Τύπος αντιμετωπίζει ως αναμενόμενη την ήττα των πρωταγωνιστών της Πορτοκαλί Επανάστασης, ενώ το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμόσενκο θα την αναγνωρίσει.
«Γιανουκόβιτς λοιπόν; Ήταν αναμενόμενο και δεν πρόκειται για θαύμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Gazeta po-Kievski, που πρόσκειται στην Τιμόσενκο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου από τις κάλπες και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που φέρουν νικητή των εκλογών τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
«Οι Ουκρανοί έκριναν την εξουσία. Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο (που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο) και η κ. Τιμόσενκο δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε μία ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας», γράφει η ίδια εφημερίδα σχετικά με την πολιτική κρίση και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η εκλογή «απομυθοποίησε τις μαγικές τεχνικές της εκλογικής επικοινωνίας που μπορούν να μεταμορφώσουν οποιονδήποτε υποψήφιο σε νικητή», σχολιάζει επίσης η Gazeta po-Kievski, η οποία ωστόσο δεν παραλείπει να εγκωμιάσει την «πολιτισμένη« διεξαγωγή των εκλογών «παρά τις συνήθεις κατηγορίες για νοθεία».
«Θα αναγνωρίσει η πρωθυπουργός την ήττα της; Θα μπορέσει [ο Γιανουκόβιτς] να διατηρήσει τη νίκη του;» αναρωτιέται η εφημερίδα Segodnia, που υποστηρίζει τον Γιανουκόβιτς. «Η εκστρατεία της Τιμόσενκο υπήρξε πολύ πιο θεαματική [...] Αλλά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξαν τον άρτο και όχι τα θεάματα», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.
«Θα επιχειρήσει η Τιμόσενκο να επιτύχει ακύρωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου γύρου;» αναρωτιέται από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Ekonomitcheskie Izvestia.
«Θα μπορούσε να επιχειρήσει να οργανώσει έναν τρίτο γύρο εκλογών στα δικαστήρια και στους δρόμους. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η εποχή των ηρώων [της Πορτοκαλί Επανάστασης] του 2004 αφήνει τη θέση της στην εποχή των αντι-ηρώων», καταλήγει η εφημερίδα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ