Ψήφισμα για την αποτροπή τραυματισμών στα νοσοκομεία

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 18:39
A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην Ευρώπη για την αποτροπή των τραυματισμών από βελόνες στα νοσοκομεία, μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες και πιο επικίνδυνες μορφές τραυματισμού στον τομέα της υγείας στην ΕΕ.

Οι τραυματισμοί από βελόνες στα νοσοκομεία μπορούν να οδηγήσουν στη μετάδοση περισσότερων από είκοσι θανατηφόρων ιών, μεταξύ των οποίων η ηπατίτιδα Β και C και ο HIV. Στην ΕΕ καταγράφονται ετησίως περισσότεροι από ένα εκατομμύρια τραυματισμοί από βελόνες κάθε χρόνο, αναφέρει το ψήφισμα, που συνέταξαν η Elisabeth Lynne (Φιλελεύθεροι, Βρετανία) και η Pervenche Bérès (Σοσιαλιστές, Γαλλία) εκ μέρους της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια.

Από τον Ιούλιο του 2006 έχει ζητήσει το Κοινοβούλιο τη νομοθετική προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, από επικίνδυνες μολύνσεις λόγω τραυματισμού από βελόνες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση οδηγίας για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν η ευρωπαϊκή ένωση εργοδοτών του τομέα της υγείας (HOSPEEM) και η ευρωπαϊκή δημοσιοϋπαλληλική ένωση (EPSU).

Οι ευρωβουλευτές εισηγούνται την υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων που προσδιορίζει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία", σημειώνει το σχέδιο του ψηφίσματος". "Ωστόσο", συνεχίζει, "τα κράτη-μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν και πρόσθετα μέτρα υπέρ των εργαζομένων".

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή