Διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 παρείχε στη Βουλή η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ¶ντζελα Γκερέκου, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.
«Μπορούμε να εγγυηθούμε την άψογη διοργάνωση από κάθε πλευρά και να εγγυηθούμε ότι η Θεσσαλία θα είναι αυτή που θα βγει κερδισμένη σε υποδομές και σε προβολή», τόνισε η υφυπουργός.
Από την πλευρά του Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Μαγκριώτης αναφερόμενος στα έργα υποδομής ενημέρωσε ότι ο προαστιακός κοστίζει πάνω από 120 εκατ. ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν, αλλά - όπως είπε - «θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε να τον κατασκευάσουμε».
«Δεν μπορούμε όμως να πουμε, με βάση τα δεδομένα και την δημοσιονομική πίεση, ότι δεν θα είναι έτοιμος για τους Αγώνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν είναι έτοιμος μετά από ένα χρόνο ότι το έργο δεν είναι αναγκαίο ή καταστράφηκε η περιοχή», σημείωσε και συμπλήρωσε το ίδιο για την ανάπτυξη «της άλλης γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Θεσσαλία και τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα», ανέφερε.
Οι επερωτώντες βουλευτές (Αθ. Νάκος, Γ. Ιωαννίδης, Χρ. Ζώης, Κ. Τσιάρας, Κ. Κουκοδήμος) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την διεξαγωγή των Αγώνων και ζήτησαν από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέδιο περικοπών κονδυλίων και έργων.
Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος σημείωσε ότι «κουραστήκαμε να ακούμε για σενάρια και για συσκέψεις παραγόντων που γίνονται με την απουσία βουλευτών της Αντιπολίτευσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα σαν να είναι κομματική εκδήλωση κι όχι ένα μεγάλης σπουδαιότητας αθλητικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό γεγονός.
Απαντώντας η κ. Γκερέκου υπογράμμισε ότι θα προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο οι Μεσογειακοί Αγώνες και επέρριψε ευθύνες στην ΝΔ για καθυστερήσεις, «αφού δύο χρόνια μετά την ανάληψη δεν έγινε τίποτα, η Επιτροπή συστάθηκε μόλις τότε, ούτε μελέτες ούτε προκηρύξεις».
Βρισκόμαστε τώρα να πρέπει να κάνουμε στο μισό του χρόνου που απομένει, όλα όσα δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στα δυόμιση χρόνια, πρόσθεσε.
Έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό, με γνώμονα να μην αλλοιωθεί η ποιότητα και μάλιστα υπάρχει σχεδιασμός αλλά και εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην υπάρξει καμία δυσλειτουργία (π.χ. το κωπηλατοδρόμιο υπάρχει εναλλακτική να γίνει στην παραλία του Βόλου) κι ακόμη για ρεαλιστικότερο υπολογισμό των αναμενόμενων εσόδων, διότι ο αρχικός, ήταν περίπου εκτός πραγματικότητας.
«Το γεγονός όμως ότι δεν θίξαμε ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα διεξαγωγής των Αγώνων, φαίνεται από το ότι συγκεκριμένα τμήματα του προϋπολογισμού διατηρήθηκαν ως είχαν αρχικά - έστω και αν σε αυτά υπήρχε κάποια δόση υπερβολής», επεσήμανε.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είχατε σχεδιάσει Μεσογειακούς Αγώνες οι οποίοι στην πράξη, αλλά και στην τωρινή συγκυρία, ήταν εντελώς ανέφικτοι» παρατήρησε η κ. Γκερέκου προς τα έδρανα της ΝΔ, προσθέτοντας: «Αν δεν κάναμε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια αναπροσαρμογής του σχεδιασμού και όλον αυτόν τον αγώνα δρόμου, τη στιγμή αυτή, ίσως και να μην είχαμε καν θέμα για τη σημερινή μας συζήτηση».
«Θεωρείστε την πραγματοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων και μέσα από αυτή τη συγκυρία, ως ένα πρόσθετο αναπτυξιακό εργαλείο παράλληλα με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την οικονομική προσαρμογή της χώρας. Και έτσι θα πρέπει να το δείτε», απηύθυνε παραίνεση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας.
Ο κ. Σιούφας ζήτησε από την κυβέρνηση να χτίσει πάνω σ’ αυτό το οποίο βρήκε, «να μη γυρίσει πίσω», αλλά και να μην «υποβαθμίζει τα πάντα», υπενθυμίζοντας πως οι Μεσογειακοί Αγώνες κερδήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Απευθυνόμενος προς όλο το Σώμα επισήμανε ότι αν το δούμε το θέμα της πραγματοποίησης των Μεσογειακών Αγώνων ως εθνική υπόθεση «θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».
«Δεν ζητάμε να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση από αυτό που έχει τη δυνατότητα να κάνει, να υπερβεί τα όρια τα οποία επιβάλλει η δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προγραμματίσει σχέδια ή να εξαγγείλει προγράμματα τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτά για τα οποία και τα δύο κόμματα από κοινού συμφώνησαν να γίνουν,όταν ψηφίστηκε ο νόμος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.
«Από το 2007 έως το 2009 το μόνο που κινούνταν γύρω από τους Αγώνες ήταν η προσπάθεια της τότε αντιπολίτευσης, σίγουρα πάντως του ΠΑΣΟΚ, που με υπομνήματα του δημάρχου Βόλου, του κ. Βούλγαρη, κατέθεταν αλυσιδωτές προτάσεις να αναλάβετε δράση, να κάνετε έργο, να δώσετε υπόσταση στην προετοιμασία και σας προειδοποιούμε με μια εμβληματική έκφραση: ‘Εχετε άγνοια κινδύνου», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
«Η καθυστέρηση υπάρχει κι από την σημερινή κυβέρνηση. Φάνηκε καθαρά ότι δεν ανησυχεί γιατί δεν πρόκειται να κάνει κανένα έργο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Απ. Νάνος, επικαλούμενος «την πρόχειρη λύση που έδωσε η υπουργός για το κωπηλατοδρόμιο» και τα όσα ειπώθηκαν για τα έργα υποδομής.
«Να πείτε ότι δεν προλαβαίνουμε, προέκυψαν καινούργια γεγονότα και σαν τα φορολογικά να πείτε ότι για το κωπηλατοδρόμιο έχετε εναλλακτική λύση να πάτε στην παραλία του Βόλου. Μήπως υπάρχει κι άλλο σχέδιο να γίνει τελικά στο Σχοινιά;», τόνισε ο Π. Μαρκάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γρ. Ψαριανός, υποστήριξε ότι «ο καυγάς είναι για το πάπλωμα, ποια φράγκα θα πέσουν και ποιοι θα τα πάρουν» και πρότεινε αφού οι Μεσογειακοί Αγώνες στη Θεσσαλία θα γίνουν, να υπάρξει διακομματική επιτροπή και με τη συμμετοχή όλων των φορέων.
«Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν αγώνες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να δημιουργηθούν υποδομές ανάπτυξης, με διαφάνεια και έλεγχο», πρόσεθσε μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ