Φόκλαντς: Αρχίζει η εξόρυξη πετρελαίου από βρετανική εταιρεία

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 14:09
UPD:14:18
A- A A+

Σήμερα αρχίζει η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντς από βρετανική εταιρεία, όπως μεταδίδει το BBC, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αργεντινής που θεωρεί δικό της έδαφος τα νησιά.

Πετρελαϊκή πλατφόρμα με το κατάλληλο γεωτρύπανο, που μεταφέρθηκαν από τη Σκοτία, έχουν εγκατασταθεί 100 χμλ βορείως των νησιών, στο Νότιο Ατλαντικό, ενώ η εξόρυξη αναμενόταν να αρχίσει στις 8 ώρα Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι στον βυθό της θάλασσας γύρω από τα Φόκλαντς βρίσκονται περίπου 60 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ωστόσο εκπρόσωπος της βρετανικής Desire Petroleum, που έχει αναλάβει την εξόρυξη, δήλωσε ότι η εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ποσότητα ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερη.

Η Αργεντινή έχει δηλώσει ότι η κίνηση παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της και έχει επιβάλει περιορισμούς στη ναυτιλία. Από την περασμένη εβδομάδα έχει υποχρεώσει όλα τα πλοία που κατευθύνονται από την Αργεντινή προς τα Φόκλαντς να εξασφαλίζουν πρώτα σχετική άδεια από την ίδια.

Χθες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι η Βρετανία παραλογίζεται και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «ο καιρός των αυτοκρατοριών έχει περάσει».

Η Βρετανία διατηρεί υπό την κατοχή της τις νήσους Φόκλαντς από το 1833. Εν τούτοις, η Αργεντινή θεωρεί τις νήσους «Μαλβίνας», όπως ονομάζονται στα Ισπανικά, εθνικό έδαφος υπό ξένο ζυγό.

Η προσπάθειά της να τα καταλάβει το 1982, προκάλεσε σύντομο πόλεμο 74 ημερών μεταξύ των δύο κρατών, ο οποίος έληξε με την επικράτηση της Βρετανίας, ενώ στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.000 στρατιώτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή