Τα διεθνή ΜΜΕ για την απεργία και τις δηλώσεις Πάγκαλου

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 13:58
REUTERS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ

A- A A+

Η χθεσινή απεργία και τα επεισόδια στις συγκεντρώσεις, αλλά και οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Για ρίψη δακρυγόνων «σε ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια πορείας 25.000 ατόμων» κάνει λόγο το BBC. «Η πορεία ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, αλλά δεδομένου ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην απεργία, δεν ήταν δα και η απαρχή μιας επανάστασης», σχολιάζεται.

Στο μπλογκ του, ο σχολιαστής του βρετανικού δικτύου Γκάβιν Χιούιτ επισημαίνει ότι κυρίαρχο αίτημα των απεργών είναι να μοιραστούν δίκαια τα βάρη στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να είναι δίκαιη. Κάποιοι φόροι στις ανώτερες τάξεις θα αυξηθούν και έχουν στόχο τους φοροφυγάδες. Αλλά η μείωση του ελλείμματος στο 4% φέτος θα απαιτήσει θυσίες και από τον απλό λαό. Αυτό δεν το έχουν δεχτεί πολλοί από αυτούς που κατεβαίνουν στους δρόμους. Θέλουν να ζήσουν στον παλιό κόσμο. Και αυτό δεν γίνεται», επισημαίνει.

«Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το μέγεθος των διαμαρτυριών στην Ελλάδα. Οι Αθηναίοι συνέρευσαν στην Πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία του», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το CNN, το οποίο σχολιάζει επίσης ότι «καθώς οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι οι καιροί της επιείκειας (σ.σ. από τους Ευρωπαίους εταίρους για τις ατασθαλίες της Ελλάδας) φτάνουν στο τέλος τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Le Monde. «Αυτή η απεργία αποτελεί δοκιμασία για την ικανότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης… να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συναίνεση εν μέσω της χειρότερης κρίσης που έχει περάσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απασχόλησαν και το δίκτυο Al Jazeera. «Το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί ποιο ποσοστό του λαού θα συστρατευθεί με την κυβέρνηση… ή αν ένα σημαντικό μέρος του στρέφεται μακριά της και θα αντισταθεί. Αυτό το ερώτημα παραμένει ανοιχτό», σχολιάζει ο ανταποκριτής του δικτύου.

«Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι απολαμβάνει περίοδο χάριτος ενώ ανακαλύπτει ότι η οικονομική κρίση είναι πολύ χειρότερη απ’ό,τι ισχυριζόταν η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση», υποστηρίζουν οι Times, οι οποίο φιλοξενούν σχόλιο αναλυτή ευρωπαϊκής «δεξαμενής σκέψης» που εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη λαϊκή αγανάκτηση με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η Independent διαβλέπει συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παραμένει αβέβαιο… Η απαραίτητη μείωση των μισθών του δημοσίου, καθώς και οι επίσης αναγκαίες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, θα καταστήσουν δύσκολη την αποφυγή περαιτέρω διαδηλώσεων, ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ».

Η Guardian, στην ανταπόκρισή της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναφέρεται και στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

«Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν εν μέσω κλιμακούμενης εχθρότητας της ελληνικής πλευράς απέναντι στην ΕΕ, με το πιο πολύ δηλητήριο να κατευθύνεται προς στη Γερμανία, η οποία έχει πιέσει για την επιβολή σκληρότερων μέτρων στην Αθήνα. Η πολιτική ελίτ της Ελλάδας είναι εξοργισμένη και πληγωμένη από τη σκληρή στάση των γερμανικών ΜΜΕ στην πιστωτική κρίση», όπως αναφέρεται.

Στα σχόλια του κ. Πάγκαλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρθηκε και η βρετανική Daily Telegraph. «Η διάσωση της Ελλάδας τίθεται σε κίνδυνο καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτίθεται στη “ναζιστική” Γερμανία» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, που αναφέρει: «Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες να λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια καθώς επιτέθηκε εναντίον της Γερμανίας για τις θηριωδίες του πολέμου και κατηγόρησε την Ιταλία για “μαγείρεμα” των στοιχείων της ώστε να κρύψει το χρέος της».

Η Wall Street Journal από την πλευρά της έχει ήδη προχωρήσει σε αυτό που περιμένει ότι θα είναι η επόμενη «βόμβα» στην ΕΕ. Το σχετικό δημοσίευμα τιτλοφορείται «Το νέο πεδίο μάχης του ευρώ: Η Ισπανία». «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην οποία ξέσπασε η κρίση που συγκλονίζει την ευρωζώνη. Η Ισπανία μπορεί να είναι αυτή που θα ορίσει αν η νομισματική ένωση θα επιβιώσει ή θα καταρρεύσει», εκτιμάται.

Η στήλη Lex των Financial Times υποστηρίζει πάντως ότι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζεται, η μείωση των ελλειμμάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σημαίνει και μείωση των καταναλωτικών δαπανών και άρα των εισαγωγών. Δεδομένου ότι η Γερμανία θα έβλεπε το εμπορικό της πλεόνασμα να συρρικνώνεται και «δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει με αυξημένες εξαγωγές σε άλλες χώρες... η οικονομία, που είναι ήδη στάσιμη και κινείται μόνο από τις εξαγωγές, θα έμπαινε σε ύφεση…. Ακόμα και μόνο λόγω του δικού της συμφέροντος, αντιρρήσεις της Γερμανίας σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι επομένως πιθανό να καμφθούν», όπως επισημαίνεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή