Ουκρανία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Β. Γιανουκόβιτς

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 11:12
UPD:11:40
REUTERS/VLADIMIR SINDEYEV

A- A A+

«Ξεκινά μία νέα περίοδος στη νεώτερη ιστορία μας», δήλωσε λίγο μετά την τελετή ορκωμοσίας του, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και συμπλήρωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, καλούμενη να αντιμετωπίσει μια καταρρέουσα οικονομία, υπέρογκα χρέη, φτώχεια και διαφθορά».

Αν και φιλορώσος, ο 59χρονος Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να εργαστεί για τη σύσφιγξη των σχέσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου, τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι «μια ευρωπαϊκή αδέσμευτη χώρα» και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει την πρόσδεση ούτε στη Ρωσία ούτε στη Δύση.

«Η Ουκρανία θα επιλέξει μία εξωτερική πολιτική που θα επιτρέψει στο κράτος να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία, τη Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας από τη βούληση του λαού, ορκίζομαι πίστη στην Ουκρανία», είχε δηλώσει προηγουμένως, τοποθετώντας το δεξί του χέρι στο ουκρανικό Σύνταγμα και σε μία από τις παλαιότερες ουκρανικές εκδόσεις του Ευαγγελίου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

«Δεσμεύομαι να υπερασπισθώ με όλες τις πράξεις μου την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας καθώς και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και να ενισχύσω το κύρος της Ουκρανίας στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή