Ντ. Μπακογιάννη: Απαιτούνται ριζικές, «σπαρτιατικές» αλλαγές

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 20:05
UPD:20:37
A- A A+

Δημοσιονομικό συμμάζεμα, αλλαγή των δομών του κράτους, ώστε να περιορισθούν σε μόνιμη βάση τα ελλείμματα, και αναπτυξιακή λογική, εκτιμά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ότι χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη σε ομιλία της απόψε στη Λεμεσό, «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα ασχολείται μόνο με το πρώτο».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι απαιτούνται ριζικές, «σπαρτιατικές» αλλαγές.

«Επώδυνες αλλά τολμηρές. Αλλαγές που να ζωντανεύουν την ανάπτυξη και όχι μόνο να καταπιέζουν τη σημερινή υστέρηση. Χρειάζεται τόλμη, όχι απλώς για τον περιορισμό του ελλείμματος αλλά και για τη δημιουργία ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώσε επίσης ότι ακόμη κι αν πάψει ο νέος δανεισμός, ο ρυθμός μεταβολής του υφιστάμενου χρέους, όπως έχει σωστά υπογραμμισθεί, είναι το ίδιο το επιτόκιο. Το ΑΕΠ πρέπει λοιπόν να αυξάνει και πέραν του ποσοστού των επιτοκίων.

Υπογράμμισε δε ότι «το πολιτικό έγκλημα, αν θέλετε, που διαπράχθηκε από το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος ήταν ότι ποτέ δεν επιχειρήθηκε στις μέρες των παχέων αγελάδων να αντιμετωπισθούν τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα, ώστε να μειωθεί το γιγάντιο αυτό χρέος».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι καίριας σημασίας «να δώσουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανασκουμπώνεται» . Φοβάμαι, πρόσθεσε, ότι τα κύματα απεργιών, όσο και να τα κατανοεί κανείς, στέλνουν το αντίθετο μήνυμα.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι τον «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ύπαρξη -ή μη- επιθυμίας της Τουρκίας για λύση».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη και το καλώς νοούμενο δικό της συμφέρον για να διαμορφώσει τη στάση της. «Η επίλυση του κυπριακού θα είναι μία 'win-win situation' για όλους. Για την Κύπρο πρωτίστως, για την ίδια την Τουρκία, για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για το ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι η Τουρκία επείγεται και εξέφρασε το φόβο ότι δεν διαφεύγει της τουρκικής προσοχής η βαθειά κρίση στις οικονομίες και κοινωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάνει τη διεύρυνση, πλην Κροατίας, μια υπόθεση διόλου βραχυπρόθεσμη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή