«Μόνο οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν είναι αρκετές για να επιτευχθεί πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία ... Πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει από την Ε.Ε. να εξαλείψει τα πολιτικά εμπόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την υποψηφιότητα της χώρας του.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για μια Τουρκία που πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο τουρκο-βρετανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Λονδίνο.
«Η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα: Αυτές είναι οι δύο μαγικές λέξεις ή έννοιες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει γενναία μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής δομής, ενότητας και ακεραιότητας, καθώς και για την μείωση των προβληματικών περιοχών.
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει σε 12 κεφάλαια μέχρι τώρα. Μόνο οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν είναι αρκετές για να επιτευχθεί μια πρόοδος στην διαδικασία της υποψηφιότητας της χώρας. Πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Στην Ευρώπη υπάρχουν 5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Η Τουρκία έχει ήδη γίνει μέλος με την Ευρώπη από αυτή την προοπτική».
«Αποδέσμευση της Αρμενίας από την υποθήκη της Διασποράς»
«Υπάρχουν εκατό χιλιάδες Αρμένιοι που διαμένουν παράνομα στην χώρα μας, εδώ και 10 χρόνια», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των Αρμενίων.
«Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, τότε ίσως να αναγκασθούμε να επανεξετάσουμε το θέμα», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν αναπτύσσοντας περαιτέρω τις απόψεις του για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστήριξε ότι «η Αρμενία πρέπει να αποδεσμευτεί από την υποθήκη της Διασποράς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αρμενική διασπορά στη Γαλλία και τις ΗΠΑ πιέζει για το θέμα αυτό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι η λεγόμενη «ομάδα Μινσκ» που ασχολείται με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.
«Αν η "ομάδα Μινσκ" επιτύχει στον στόχο της, τότε όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως. Τότε θα εξαφανιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία, μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και ακόμα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας», είπε.