Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 18:22
UPD:18:24
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιλογή δικαστικών λειτουργών κορυφαίων θέσεων της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απέρρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση κάνει μια ρηξικέλευθη τομή, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα και τη διαφάνεια.

«Οι δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις υπηρετούν ένα ευρύτερο στόχο: Να πάψει επιτέλους η ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει τα αποτυπώματα χειραγώγησης της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Προανήγγειλε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν προς διαβούλευση δύο ακόμα νομοσχέδια, με στόχο ένα σύγχρονο και διαφανή τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Αναστάσιος Νεράντζης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Τζαβάρας, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και τόνισαν ότι πάσχουν από αοριστίες.

Ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπώσεων, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν προσφέρει τίποτα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη. Σημείωσε μάλιστα ότι στην πραγματικότητα γίνεται έμμεση νομιμοποίηση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αυτό θα επιλέγει και θα ορίζει την ηγεσία της.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Σκυλλάκος κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ, ότι με τις πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν στην πραγματικότητα ανεξάρτητη δικαιοσύνη και πρόθεσε ότι και με αυτό το σχέδιο νόμου οι δικαστές υποχρεούνται να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Για ρυθμίσεις που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να αποφασίζει η ίδια η δικαστική εξουσία για την ηγεσία της.

«Εμείς θεωρούμε ότι και οι δύο βασικές ρυθμίσεις είναι τομές στον χώρο της δικαιοσύνης και καλύπτουν πάγιες και επίμονες θέσεις μας», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί, να περιοριστεί, ο ομφάλιος λώρος της δικαιοσύνης με την εκάστοτε εξουσία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή