Την επίδραση της βυζαντινής τέχνης στα εικαστικά δρώμενα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, διερευνά η έκθεση «Το Βυζάντιο και η νεώτερη τέχνη-η πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στην ελληνική ζωγραφική» που εγκαινιάστηκε εχθές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Οι σημαντικότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες της περιόδου, αφομοίωσαν δημιουργικά στοιχεία της βυζαντινής τεχνοτροπίας. Σε περίπου πενήντα έργα που εκτίθενται και φέρουν τις υπογραφές σημαντικών ζωγράφων ( Κώστα Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνορας Αστεριάδης και Πολύκλειτος Ρέγκος), διακρίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά της Βυζαντινής τέχνης: η αφαίρεση, η λιτότητα, και ο συμβολισμός.
Η έκθεση, διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στον Κώστα Παρθένη κι έχει τίτλο «Κωστής Παρθένης, ο δάσκαλος και ο εισηγητής του διαλόγου με τη βυζαντινή τέχνη». Ακολουθεί η ενότητα «Το ταξίδι στο ¶γιον Όρος: Η ανακάλυψη της βυζαντινής τέχνης και η παραγωγή αντιγράφων» ενώ ξεχωριστή μνεία γίνεται για τον Φώτη Κόντογλου («Ο Φώτης Κόντογλου και οι μαθητές του»). Τα δύο άλλα τμήματα είναι αφιερωμένα στις θρησκευτικές παραγγελίες και την επίδραση της Βυζαντινής τέχνης στην κοσμική παραγωγή.
Τα έργα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό, παρουσιάζονται στην τελευταία αίθουσα των μόνιμων συλλογών του Βυζαντινού Μουσείου που φέρει τον γενικό τίτλο «Το Βυζάντιο και η νεώτερη τέχνη».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Δημήτρη Κωνστάντιο στη συγκεκριμένη αίθουσα θα φιλοξενούνται μικρές εκθέσεις κι άλλες δράσεις με θέματα που αφορούν στις ποικιλόμορφες συνδέσεις του Βυζαντίου με την εποχή μας. «Επιθυμούμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, να ερεθίσουμε την περιέργειά του με επίκαιρα προβλήματα και να επιτελέσουμε το καθήκον μας ως ενεργό μουσείο του σήμερα», τονίζει ο ίδιος στον συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιουνίου.