Πολύ ικανοποιητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας πως οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν το κείμενο συμφωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1794695 για χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς καμία αλλαγή στο προσχέδιο, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. «Το κείμενο δεν έχει καμία αλλαγή, κανείς δεν μίλησε εναντίον του», ανέφερε η ίδια πηγή.
«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση… η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βγαίνουν πιο ισχυροί από αυτή την κρίση.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «βρέθηκε μπροστά σε τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
«Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου μαζί με τον ελληνικό λαό, μαζί πείσαμε τους Ευρωπαίους ότι έχουν να κάνουν με ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και στρατηγική», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα υλοποιώντας μεγάλες και βαθιές αλλαγές παντού».
Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δίνει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.
KKE
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΛΑΟΣ
«Δε χωράει αμφιβολία ότι το "σήμερα", μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το "αύριο"», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.
«Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο ΛΑ.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής».
ΣΥΡΙΖΑ
«Η Συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος "βοήθειας" προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, ένα βήμα ουσιαστικής αλλαγής, στο σημερινό ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε. αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους. Φαίνεται πως με τη σημερινή συμφωνία ενισχύεται η νεοφιλελεύθερη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας».
Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμά ότι «η Ε.Ε. αδυνατεί να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της. Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά και παρατεταμένη πορεία αστάθειας και κρίσης της συνοχής της».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «είναι καθήκον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό της βαθιάς οικονομικής κρίσης να συμβάλει, μαζί με τους αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αλλαγών στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, οι οποίοι βιώνουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τέλος ότι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνης είναι μεγάλες και την κατηγορεί ότι με άστοχους χειρισμούς τ«νομιμοποίησε» τη λύση του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων, ενώ την ίδια στιγμή, με τα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθιά ύφεση.