Μετά τη Σούπερ Λίγκα και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για τον οικονομικό αποκλεισμό των ΠΑΕ, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της βίας στα γήπεδα, με «σκληρή» δήλωση από την πλευρά του προέδρου της ομοσπονδίας, Σοφοκλή Πιλάβιου.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Πιλάβιος, η ΕΠΟ από την πλευρά της έχει καταθέσει της προτάσεις της για την καταπολέμηση της βίας εδώ και μήνες, που προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ τονίζει πως βάσει διεθνών κανονισμών απαγορεύεται η αλλαγή θεσμικού πλαισίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος.
Ακόμα, ο κ. Πιλάβιος αναφέρει με νόημα πως έχει και η Πολιτεία συγκεκριμένες ευθύνες για το φαινόμενο της βίας, που θα πρέπει να αναλάβει.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Πρώτος εγώ έχω εκφράσει τη θέση της ΕΠΟ πως η βία είναι αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων που αφορούν στη θέσπιση πλαισίου κανόνων και στη διαχείριση των δραστηριοτήτων των εθνικών μας συγκροτημάτων και όχι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις για το πρόβλημα, οι οποίες θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένα μέτρα για στην αυστηροποίηση των ποινών με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης τον προσεχή Ιούνιο.
Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί εδώ και δύο μήνες και τις γνωρίζουν όλοι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι εκπρόσωποι της πολιτείας, όπως επίσης γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν πως υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που απαγορεύουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες ακολουθούμε πιστά και υπεύθυνα.
Η πολιτεία, λοιπόν, πρέπει να κοιτάξει τις δικές της ευθύνες και δράσεις, όπως είναι η αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων τάξης, αλλά και η επί μακρόν αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πειθαρχική δικαιοσύνη. Για να καταπολεμηθεί η βία που είναι ο κοινός στόχος όλων μας απαιτούνται προσπάθειες ουσίας».
Η αντίδραση της Σούπερ Λίγκας
Νωρίτερα και η διοργανώτρια αρχή της Σούπερ Λίγκας είχε αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές κυρώσεις, που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, «οικονομικό εκβιασμό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, κατά τις οποίες χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, ως «αθλιότητα», το πρωτάθλημα της Super League, ενώ εξαγγέλλεται και η αναστολή της από 24/9/2008 σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του συνεταιρισμού μας και της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Επί των εν λόγω δηλώσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
- Από τη σύσταση της Super League, το καλοκαίρι του 2006, η αντιμετώπιση της βίας υπήρξε όχι απλά μια πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα στους καταστατικούς σκοπούς του συνεταιρισμού, αλλά μια κατεύθυνση που οδήγησε στη λήψη πλειάδας μέτρων προς εξάλειψη των φαινομένων βίας από τα γήπεδα της Super League. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ενδεικτικά την εκπόνηση πλήθους κανονιστικών μέτρων, τον ορισμό πιστοποιημένων υπευθύνων ασφάλειας σε κάθε ΠΑΕ – μέλος της Super League (με επιδότηση της τελευταίας), τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ με τη συνδρομή της Super League ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές με την επαναφορά του μέτρου της διεξαγωγής αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών». Ενδεικτικά, κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις 16 ομάδες της Super League ανήλθαν σε 1.950.000 Ευρώ, ήτοι σε ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της περιόδου 2007-08. Επίσης, η Super League αποδέχθηκε και χρηματοδότησε το σύστημα καμερών και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη σύσταση Πειθαρχικής Επιτροπής στη Super League, απαρτιζόμενης από νομικούς επιστήμονες υψηλής κατάρτισης και επέδειξε διάθεση συνεργασίας τόσο με την Ελληνική Αστυνομία όσο και με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
- Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Super League, καλέσαμε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο τον κ. Μπιτσαξή αλλά και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα της βίας και, κυρίως, να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισής του. Στο εν λόγω Δ.Σ., που έλαβε χώρα την 18/2/2010, έγινε ανταλλαγή απόψεων και από πλευράς των ΠΑΕ της Super League, υποβλήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η σύσταση ειδικού λογαριασμού καταβολής επιδομάτων στους αστυνομικούς που μετέχουν στη φύλαξη των γηπέδων, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τις ΠΑΕ της Super League, η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας η οποία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες πράξεις και η υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, με έμφαση στην πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Με τη συναίνεση όλων των πλευρών αποφασίσαμε από κοινού να συνεχίσουμε το διάλογο ώστε να καταλήξουμε στη νέα δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το νέο πρωτάθλημα περιόδου 2010-11.
- Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής (της 28/3/2010), βεβαίως καταδεικνύουν ότι απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά, από όλους τους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας. Το πρόβλημα αυτό όμως δε μπορεί να το λύσει μονομερώς η Super League, ούτε οι 16 ομάδες που απαρτίζουν αυτή, αν δεν έχουν τη συνεργασία της Αστυνομίας, των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, των συνδέσμων φιλάθλων αλλά και κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διεξαγωγή των αγώνων.
- Αντί αυτής της συνεργασίας και της συνέχισης της συζήτησης προκειμένου να καθορισθούν τα νέα πρακτικά μέτρα της νέας περιόδου, προκρίθηκε δυστυχώς ως λύση ο οικονομικός εκβιασμός, δια της παράτυπης αναστολής λειτουργίας της σύμβασης μεταξύ του συνεταιρισμού της Super League και της ΟΠΑΠ ΑΕ και αναφέρθηκε από τον κο Γ.Γ.Α. ότι δε μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος και η ΟΠΑΠ ΑΕ να χρηματοδοτεί την «αθλιότητα» που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
- Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η από 24/9/2008 σύμβαση συνεργασίας με την ΟΠΑΠ ΑΕ δεν είναι μια χαριστική σύμβαση δωρεάς, αλλά μια συμφωνία με εξαιρετικά σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως η μετονομασία του πρωταθλήματος της Super League σε «πρωτάθλημα ΟΠΑΠ», το ντύσιμο των γηπέδων και του ανθρώπινου δυναμικού στον αγωνιστικό χώρο με την ταυτότητα της ΟΠΑΠ ΑΕ, την προβολή της τελευταίας με οπτικοακουστικές παραστάσεις σε όλα γήπεδα, στα έντυπα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στον τύπο, στα έντυπα της Super League και όλων των ΠΑΕ, σε πλήθος τηλεοπτικών παροχών, στην επιχειρηματική φιλοξενία της ΟΠΑΠ ΑΕ σε όλα τα γήπεδα, τη ρητή δέσμευση όλων των ΠΑΕ για μη προβολή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού (internet betting), καθώς και σε πλήθος άλλων συμβατικών, ανταποδοτικών υποχρεώσεων της Super League και των ομάδων – μελών, ως περιγράφονται με λεπτομέρειες στις 16 από τις συνολικά 21 σελίδες της εν λόγω σύμβασης.
- Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, ότι η Super League, απαρτιζόμενη από 16 ομάδες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (αν όχι το σύνολο) έχει αρνητικά αποτελέσματα και χρηματοδοτείται από τους μετόχους αυτών με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου κάθε χρόνο, εισπράττει από την ΟΠΑΠ ΑΕ περίπου 17 εκ. Ευρώ ανά έτος, τη στιγμή που τα έσοδα της εν λόγω εταιρείας, μόνο από το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» (που, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γίνεται επί του «αθλίου» Πρωταθλήματος της Super League) ξεπέρασαν τα 2 δισ. Ευρώ!
Με βάση τα ανωτέρω, προσκαλούμε τον κ. Γ.Γ.Α. να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνεχίσει το διάλογο που ξεκινήσαμε, χωρίς να απαξιώνει τη Super League και τις ομάδες αυτής, με πρωταρχικό στόχο την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση της βίας».
Η αντίδραση των συλλόγων Β' και Γ' Εθνικής
Τη δικιά της ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα εξέδωσε και η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β'-Γ' Εθνικής.
Η ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η ΕΕΠ Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας αισθάνεται την υποχρέωση να διευκρινίσει ότι ουδεμία κρατική επιχορήγηση δεν υφίσταται ως δωρεά, αλλά είναι προϊόν διμερών συμβάσεων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου με σημαντικά κυρίως οφέλη στην ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως η μετονομασία του πρωταθλήματος της ΕΕΠ Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας σε "ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΠΑΠ", η τοποθέτηση πινακίδων, η ένδυση του ανθρώπινου δυναμικού στον αγωνιστικό χώρο με την ταυτότητα της ΟΠΑΠ Α.Ε., η προβολή της τελευταίας με οπτικοακουστικές παραστάσεις σε όλα τα γήπεδα, στα έντυπα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στον Τύπο, στα έντυπα της ΕΕΠ Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και όλων των ΠΑΕ. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις συμβάσεις αυτές προς την Ένωσή μας και τις ΠΑΕ, αποτελούν ελάχιστη συμβολή στους προϋπολογισμούς των ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών.
Η τυχόν μονομερής διακοπή, κατ΄ εντολή της Πολιτείας, των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα οδηγήσει άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερη ανέχεια τις ΠΑΕ της Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.
Η ΕΕΠ Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας επιθυμεί να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, Πολιτεία, Αστυνομία, ΕΠΟ, στη βάση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας».