Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη Νέα Ευρώπη με ρυθμούς εντονότερους από τους αναμενόμενους διαπιστώνουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Eurobank. Επισημαίνουν ακόμη πως η φερεγγυότητα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών παραμένει ισχυρή και οι βασικοί χρηματοοικονομικοί τους δείκτες είναι πολύ καλύτεροι από τους αντίστοιχους των βασικών ανταγωνιστών τους στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά, στη μηνιαία έκθεση της Eurobank για τις Αναδυόμενες Οικονομίες και Αγορές της Νέας Ευρώπης σημειώνεται πως οι δείκτες υψηλής συχνότητας καθώς και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν παρέλθει και ότι οι περισσότερες οικονομίες της περιοχής αναμένεται να καταγράψουν θετικούς, αλλά χαμηλότερους από τους δυνητικούς, ρυθμούς ανάπτυξης στο τρέχον έτος. Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες εξαγωγές, αποτέλεσμα της βελτίωσης στις οικονομίες των βασικών εμπορικών εταίρων των χωρών της Νέας Ευρώπης, στην επανασυσσώρευση αποθεμάτων και σε τεχνικούς λόγους.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μετά από προσωρινή υποχώρηση στις αρχές του έτους, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι αγορές κρατικών ομολόγων της Νέας Ευρώπης εισήλθαν εκ νέου σε ισχυρή ανοδική πορεία από τις αρχές Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος και της αυξημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Αναγνωρίζοντας τις ανωτέρω θετικές εξελίξεις, σειρά διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησαν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεών τους.
Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, οι περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις καθώς και η υποτονική εγχώρια ζήτηση αναμένεται να επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις τρέχουσες επεκτατικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν προηγουμένως, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank. Η άποψη αυτή βρίσκει επιπλέον στήριξη στο γεγονός ότι οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη το τρέχον έτος έχουν μειωθεί. Πράγματι, αν οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής προβούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους νωρίτερα από την ΕκΤ, η διεύρυνση του διαφορικού των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο ανατίμησης των εγχώριων νομισμάτων της Νέας Ευρώπης, εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τον εξαγωγικό τομέα. Εμμένουμε στην άποψη περεταίρω μείωσης των επιτοκίων στην Ρουμανία και την Ουγγαρία στο τρέχον έτος, ενώ προβλέπουμε υψηλότερα επιτόκια στην Τουρκία και στην Πολωνία, όχι νωρίτερα από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Η κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες για το ενδεχόμενο παρενεργειών στις οικονομίες της περιοχής. Οι φόβοι επικεντρώνονται στη Βουλγαρία, η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα και παράλληλα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της. Οι σημαντικότεροι δίοδοι ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι το διεθνές εμπόριο, οι ξένες επενδύσεις και ο τραπεζικός τομέας. Εντούτοις, παρά τις δυσμενείς προοπτικές ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, οι ανησυχίες για την σοβαρότητα της κατάστασης είναι υπερβολικές. Καταρχήν το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν υπερέβη το 2009 το 7,2% ως ποσοστό του συνολικού όγκου εμπορίου της Βουλγαρίας. Επίσης, η Ελλάδα θεωρείται μακροπρόθεσμος επενδυτής στη περιοχή. Χαρακτηρίζεται ως μία από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στο τομέα επενδύσεων στη Βουλγαρία ενώ η παρουσία της είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τέλος, η φερεγγυότητα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών παραμένει ισχυρή και οι βασικοί χρηματοοικονομικοί τους δείκτες είναι πολύ καλύτεροι από τους αντίστοιχους των βασικών ανταγωνιστών τους στην περιοχή. Επιπλέον, είναι πεποίθηση μας, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, ότι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής θέσης της χώρας καθώς και τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των παραπάνω προβλημάτων και θα συνεισφέρουν σε μια ευρύτερη σταθεροποίηση στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ