Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η διαφαινόμενη πρόθεση της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιήσει την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ προκύπτει αβίαστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να ασκήσει το ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της Προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε πως σκοπός των ενεργειών της είναι να ακυρώσει το περιεχόμενο της Απόφασης (95) 23 της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ που ορίζει ρητά ότι: «η χώρα αυτή θα αποκαλείται προσωρινά ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Ο κ. Δελαβέκουρας προειδοποίησε τη γειτονική χώρα πως με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «επιβαρύνει για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει έμπρακτα τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Αφού τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτή τη συμπεριφορά, σημείωσε πως «με τις ενέργειές της, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και επιβεβαιώνει την ορθότητα των ομόφωνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να μην προχωρήσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας ενόσω παραμένει ανοικτή η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας».
Καταλήγοντας γνωστοποίησε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε ενημέρωση των διεθνών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των υπολοίπων κρατών-μελών του Οργανισμού για τις ανωτέρω μεθοδεύσεις.
Επανέλαβε τέλος πως η Ελλάδα είναι ετοιμη να προχωρήσει άμεσα στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με ονομασία που θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, erga omnes.
«Αναμένουμε την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει επιτέλους το βήμα που της αναλογεί, προκειμένου να φτάσουμε σε κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε.
Την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» θα χρησιμοποιήσει η ΠΓΔΜ
Τα ζητήματα και οι προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη διάρκεια που η ΠΓΔΜ θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τομπιόρν Γιάγκλαντ, και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Όπως δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι μετά τη συνάντηση, η χώρα του, στη διάρκεια άσκησης της προεδρίας, θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010).
Σημείωσε ακόμη ότι αναμένει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της Ελλάδας για την χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής από την πλευρά των Σκοπίων.
Από την πλευρά του ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πρόθεση αυτή της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να επισκιάσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που από τον ερχόμενο Μάιο θα αναλάβει η ΠΓΔΜ.
Επεσήμανε δε ότι ως γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του οργανισμού αυτού και ότι είναι προφανές πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έχει αναγνωριστεί η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Γιάγκλαντ, εξάλλου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» που δημοσιεύεται σήμερα, ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η ΠΓΔΜ, στη διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία, δεν θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ονομασίας.
Ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ