Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» διοργανώνουν μια σειρά προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 15 έως τις 21 Απριλίου, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο στη χώρα μας.
Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες που απείχαν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο μήνα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χρόνια προβλήματα του χώρου τους, παρουσιάζουν τώρα τις νέες ταινίες τους στο κοινό.
Η εβδομάδα «Fog Doc» όπως την ονόμασαν, είναι αφιερωμένη στον πρόσφατα αδικοχαμένο ποιητή, θεωρητικό και κριτικό κινηματογράφου Ανδρέα Παγουλάτο. Εκδήλωση στη μνήμη του με τίτλο θα «ανοίξει» τις προβολές την Πέμπτη 15 Απριλίου, στις 19.00.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαέξι ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους, παραγωγής 2009-2010. Αφιερώματα σε ξεχωριστούς Έλληνες καλλιτέχνες, κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά ή τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, αποτελούν μερικά μόνο από τα θέματα που θίγουν οι έλληνες ντοκιμαντερίστες.
Πιο αναλυτικά: το φιλμ «Οι περιστροφές του Ρόμπερτ Φρανκ» των Τζούλια Ρέστσοπ και Χρίστου Καλλίτση επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του διάσημου αμερικανού φωτογράφου.
Ο Μανώλης Δημελλάς με το «The eye of beauty» ταξιδεύει στους προσφυγικούς καταυλισμούς των παλαιστινίων. Ο Φρέντυ Βιανέλλης στην ταινία του «Η περίπτωση Ευριδίκη» διερευνά το οικογενειακό περίγυρο μιας πρώην τοξικομανούς.
Η Καλιόπη Λεγάκη πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον Σπύρο Παπαλουκά («Σπύρος Παπαλουκάς-η περιπέτεια της ζωγραφικής»). Η Κατερίνα Πατρώνη κινηματογράφησε μια εκ βαθέων εξομολόγηση της δημοφιλούς ποιήτριας Κικής Δημουλά («Συναντήσεις με την Κική Δημουλά»).
Οι ¶κης Κερσανίδης και Χρύσα Τζελέπη με τον «Οργισμένο Δεκέμβρη» προσπαθούν να φωτίσουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων. Η Λουκία Ρικάκη εμπνέεται από τα όνειρα, τους θυμούς και τις αγάπες των παιδιών («Όνειρα σε άλλη γλώσσα»). Η Βασιλική Κατριβάνου μαζί με την τουρκοκύπρια Bushra Azzouz διερευνούν τις έννοιες της εστίας και της ασφάλειας, με φόντο το Κυπριακό («Κυπρέες»).
Ο Τίμων Κουλμάσης κάνει αναφορά στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle στα χρόνια της δικτατορίας («Λόγος και αντίσταση»), ενώ με τη δεύτερη ταινία του «Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» σκιαγραφεί το προφίλ του σκηνοθέτη Νίκου Παπατάκη.
Η Κλεώνη Φλέσσα ξετυλίγει τον περιπετειώδη βίο της Ελένης Αλταμούρα («Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα-η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος»). Ο Σπύρος Τέσκος υμνεί την Ικαρία («Νικαριά μου») και την ιδιαίτερη κουλτούρα της, ενώ ο Γιώργος Ζέρβας επικεντρώνεται στην αγροτική ζωή της Αργολίδας («Ο χρυσός της Αργολίδας-αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι»).
Ο Γιάννης Αγγελάκης εκθέτει τις θεραπευτικές ιδιότητες του δεντρολίβανου («Η περιπέτεια του Rosmarinus») και τέλος ο Γιάννης Μισουρίδης ακολουθεί μια μελαγχολική γιαπωνέζα στους αθηναϊκούς δρόμους («ΜΙΕΚΟ»).