Δεν τα βρήκαν εκπαιδευτικοί και υπουργός Παιδείας στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, μετά την παρουσίαση του νέου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση που φέρνει αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τις συνομιλίες με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους. Ανικανοποίητη ωστόσο αποχώρησε από το υπουργείο η άλλη πλευρά.
«Πάνω από όλα θέλω να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο έχει και τη μεταβατική εκείνη περίοδο που δεν πρέπει να δημιουργεί αγωνίες και φόβο στους ανθρώπους που είχαν λειτουργήσει με μια συγκεκριμένη πρότερη ρύθμιση της πολιτείας», σημείωσε η υπουργός στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.
«Το Νέο Σχολείο», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, «είναι μια μεγάλη αλλαγή που αφορά το τι και πως μαθαίνουμε στο σχολείο. Αφορά νέα προγράμματα, αλλαγές στις μεθόδους διδασκαλίας, νέα εργαλεία, ψηφιακό σχολείο. Το νέο σχολείο αφορά προγράμματα, υποδομές και νομοθετικές ρυθμίσεις».
«Αρχίζουμε τη συζήτηση της πρώτης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τους εκπαιδευτικούς ως πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι περιγράφουμε το πώς θέλουμε το νέο δάσκαλο. Με το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, με την πρόσληψή του μέσω ΑΣΕΠ, με το δόκιμο εκπαιδευτικό, τη λειτουργία του σχολείου με σωστό τρόπο, ώστε ο εκπαιδευτικός να είναι στο σχολείο -και να είναι για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς την επιλογή στελεχών», τόνισε και καταλήγοντας υπογράμμισε:
«Η όλη προσπάθεια θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, αλλά για τον μαθητή. Γιατί πρώτα είναι ο μαθητής».
Aνικανοποίητοι από τη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι για τους δασκάλους είναι αδιαπραγμάτευτο το αίτημα της μη αλλαγής του τρόπου πρόσληψης.
«Δεν μπορεί να αλλάζει το καθεστώς των προσλήψεων 4 φορές τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες του ν/σ, ωστέ μετά να υπάρξει νέα συνάντηση, καθώς η υπουργός, όπως είπε, ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.
Σκληρότερη στάστη κράτησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές, ο οποίος σημείωσε: «Δεν πήραμε θετικές απαντήσεις. Συνεδριάζουμε αύριο».
Πάντως, μετά τους καθηγητές και οι δάσκαλοι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να καθορίσουν -όπως λένε- τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Παιδείας διαδήλωναν εναντίον της αλλαγής του τρόπου διορισμού αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.