Τη δημιουργία νέου πλαισίου για τον έλεγχο των κληροδοτημάτων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημείο αναφοράς τα εθνικά κληροδοτήματα αναγνωρίζοντας πάντως πως σήμερα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, τα εθνικά κληροδοτήματα εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν 130 κοινωφελείς οργανισμοί και 10.000 εθνικά κληροδοτήματα.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωνε πως «οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων "παραμένουν ανέλεγκτες επί εικοσαετίας και πλέον"», όπως επισημαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζής, «την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου».
Γ. Καρατζαφέρης: «Ανυπόληπτη χώρα
Η χώρα έχει μειωθεί σημαντικά στο εξωτερικό δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επικαλούμενος αναφορές περί «ανυπόληπτης χώρας».
Αν είχαμε αξιοποιήσει τα εθνικά κληροδοτήματα δεν θα παίρναμε δάνεια για δύο χρόνια παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
Δεν είναι δυνατόν να πάρχουν 500 κληροδοτήματα σε έναν οργανισμό και να μην αξιοποιείται κανένα, πρόσθεσε.
«Εκτός πραγματικότητας» τα περί διχοτόμησης του Αιγαίου
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποκυήματα φαντασίας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Στην ερώτησή της η κ. Παπαρήγα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα δημοσιεύματα για τον διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, όπως και το έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη" καθώς επίσης και οι θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις, για τις διαφορές των δυο χωρών ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προκαλούν έντονες ανησυχίες».