Δεκάδες ακυρώσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Κλείνουν οι εναέριοι χώροι πολλών ευρωπαϊκών χωρών
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 14:29
UPD:19/04/2010 11:57

Τουλάχιστον 60 προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμούς την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία έχουν ακυρωθεί σήμερα.

A- A A+

Δεκάδες είναι ακυρώσεις πτήσεων από και προς το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω των προβλημάτων στην εναέρια κυκλοφορία από το νέφος ηφαιστειακής στάχτης που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Τουλάχιστον 60 προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμούς την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία έχουν ακυρωθεί σήμερα κι ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αεροσκαφών.

Η Aegean αναγκάστηκε σήμερα να ματαιώσει δεκάδες σκέλη πτήσεων και συγκεκριμένα δύο προγραμματισμένες πτήσεις μετ' επιστροφής προς Λονδίνο και άλλη μια έκτακτη πτήση προς τον ίδιο προορισμό. Επίσης ματαίωσε τα δύο δρομολόγια προς Παρίσι, δύο προς Φρανκφούρτη, και από μία για Βερολίνο, Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες. Ακόμη ματαίωσε τις δύο πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Φρανκφούρτη και μία προς Ντίσελντορφ.

Προβλήματα σημειώνονται και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης Σάββας Βασιλειάδης, εξαιτίας του φαινομένου εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας ματαιώθηκαν δύο πτήσεις αεροσκαφών με προορισμό το Ντίσελντορφ και την Φρανκφούρτη, ενώ αεροσκάφος της εταιρίας Easy Jet δεν έφτασε από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει επιβάτες. Επίσης καθηλωμένο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βρίσκεται ένα ακόμα αεροσκάφος της εταιρίας British Airways που επρόκειτο να αναχωρήσει χωρίς επιβάτες για το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα κλειστός μέχρι τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου θα παραμείνει ο εναέριος χώρος του Βελγίου, και μέχρι τις 07:00 στην Ολλανδία.

Κλειστά είναι τα κυριότερα αεροδρόμια σε Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία (Μπέλφαστ), Γαλλία (Ρουασί και Ορλί) και Φινλανδία.

Ισχυρό είναι το οικονομικό πλήγμα στους αερομεταφορείς που υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις και να παράσχουν υπηρεσίες στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.

«Εκατοντάδες επιβάτες μένουν σε ξενοδοχεία που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες: μόνο για τη δική μας εταιρεία το κόστος ανέρχεται τουλάχιστον σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο Γκέερτ Σκιότ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines, ο οποίος υπενθύμισε ότι η εταιρεία του έχασε 4 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χειμώνα, όταν αναγκάστηκε να καθηλώσει τα αεροπλάνα της επί τέσσερις ημέρες εξαιτίας ισχυρής χιονόπτωσης.

Η δυσμενής θέση των αερομεταφορέων αντικατοπτρίστηκε και στα χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε πτώση μεταξύ 0,8% και 2,2% στις μετοχές των αεροπορικών εταιρείων Lufthansa, British Airways, Air Berlin, Air France-KLM, Iberia και Ryanair.

Αντίθετα, τα προβλήματα στις αερομεταφορές έφεραν έκρηξη κερδών για τις σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς για παράδειγμα και τα 58 τρένα Eurostar που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη ταξιδεύουν πλήρη, μεταφέροντας συνολικά 46.500 επιβάτες. Οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν δρομολόγια, εάν τα προβλήματα συνεχιστούν.

Η διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας είναι σοβαρότερη και από αυτή που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στις αερομεταφορές από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή