Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), με την οποία κρίθηκε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε σε πρώτο στάδιο την υπόθεση της Siemens Ν. Ζαγοριανός.
Ειδικότερα, η απόφαση του ΑΔΣ, κατά τον κ. Παπανικολάου, είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς, όπως υποστηρίζει, εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης σε αντίθεση και με την νομολογία (παλαιότερης απόφασης) του ΑΔΣ.
Όπως αποφάσισε το ΑΔΣ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΠ, μεταλλάχθηκε σε «πρώιμο έννομο ποινικό ή πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο καθ’ υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί της ποινικής ή πειθαρχικής κατηγορίας, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αρμόδια να αποφανθούν ποινικά ή πειθαρχικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεσμεύει και τα μέλη του ηθικά, ώστε αν στο μέλλον κληθούν να αποφανθούν επί της εν λόγω κατηγορίας, ως μέλη αρμοδίων οργάνων, να μην μπορούν να αποστούν της εκφρασθείσας ήδη μετά βεβαιότητας κρίσης τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ανακολουθία».
Ο κ. Παπανικολάου έκανε επίσης λόγο για «συνταγματική εκτροπή» από την πλευρά του ΑΔΣ και υπέρβαση της εξουσίας του, καταλογίζοντας ευθύνες στα μέλη του ΑΔΣ.
Όπως επεσήμανε, το ΑΔΣ αγνοούσε το αποδεικτικό υλικό, αλλά παρ’ όλα αυτά στο «εκτεταμένο ένθερμο υπέρ του απαλλακτικό σκεπτικό, με παράθεση και υιοθέτηση όλων των υπερασπιστικών του ισχυρισμών, παραπέμπει στην εύλογη σκέψη ότι επιχειρείται εκ μέρους του ΑΔΣ όχι η άμεση (ευθεία) απόφανση για τη θέση ή μη σε αργία του εν λόγω δικαστή, αλλά με ευκαιρία το ζήτημα τούτο, κατ’ ουσίαν να προκαταληφθεί η κρίση του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ώστε να οδηγηθεί και τούτο σε όμοια απαλλακτική κρίση και μάλιστα άκοπα, με αντιγραφή του απαλλακτικού σκεπτικού της καθής η προσφυγή απόφασης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ