Μπανγκλαντές: Υπόσχεση για αυξήσεις μισθών

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 07:09

Φέτος, οι διαδηλώσεις για το μισθολογικό σημαδεύτηκαν επίσης από μια σειρά επεισοδίων στις βασικότερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας.

A- A A+

Αυξήσεις μισθών για τα εκατομμύρια εργαζομένων στην ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία υποσχέθηκε χθες η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν στον κύριο οδικό άξονα της νοτιο-ασιατικής χώρας.

Ο Μουσάραφ Χουσαΐν, υπουργός Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε ότι συστήθηκε ένα νέο σώμα που θα διαπραγματευτεί το νέο μισθολογικό καθεστώς, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών, εκπροσώπων της βιομηχανίας και ειδικών, με πρώτο σκοπό να καθοριστεί ο βασικός μισθός.

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Θα υπάρξει μια ουσιώδης αύξηση των μισθών», δήλωσε ο Χουσαΐν, σημειώνοντας ότι στην διαπραγμάτευση θα ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού.

Το Μπανγκλαντές είναι ένας από τους φθηνότερους προορισμούς για την διεθνή βιομηχανία - ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 1.700 τάκα (περίπου 18 ευρώ).

Ο κατώτατος μισθός αυτός θεσμίστηκε μόνο μετά από μια σειρά αιματηρών διαδηλώσεων το 2006, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και εκατοντάδες εργοστάσια είχαν υποστεί βανδαλισμούς.

Φέτος, οι διαδηλώσεις για το μισθολογικό σημαδεύτηκαν επίσης από μια σειρά επεισοδίων στις βασικότερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας.

Χθες Τρίτη, τουλάχιστον 35.000 εργαζόμενου απέκλεισαν τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Ντάκα με την πόλη-λιμάνι Τσίταγκονγκ, απαιτώντας να αυξηθεί ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στα 5.000 τάκα (περίπου 53 ευρώ).

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει επανειλημμένως την κυβέρνηση και τις βιομηχανίες ένδυσης, που διαθέτουν την πιο ισχυρή ένωση στη χώρα, να αυξήσουν τους μισθούς στα 5.000 τάκα και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου το αίτημά τους ικανοποιηθεί.

Τα ενδύματα αποτέλεσαν σχεδόν το 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές, οι οποίες ανήλθαν σε 15,5 δισ. δολ. το 2009. Τα περίπου 4.500 εργοστάσια του τομέα αυτού στη χώρα απασχολούν περίπου το 40% των βιομηχανικών εργατών στο Μπανγκλαντές, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό της χώρας τον Ιανουάριο, πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσά τους η Wal-Mart, H&M, η Carrefour και η Levi Strauss, είχαν καλέσει να υπάρξουν αυξήσεις των μισθών, που σήμερα βρίσκονται «κάτω από το όριο της φτώχειας», πυροδοτώντας ταραχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή