Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Tύπου Ελλάδα - Βρετανία

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 21:34
A- A A+

Το μέλλον της Ευρωζώνης, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάσωσης, αλλά και η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Μεγάλη Βρετανία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου.

Οι ευθύνες για την ελληνική κρίση

Ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης χρέους δεν άφησε ούτε σήμερα αδιάφορα τα έντυπα μέσα της Ευρώπης.

Όπως σχολιάζει αναλυτής της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung: «Από ορθολογική άποψη η κρίση θα μπορούσε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα να είχε ξεπεραστεί, πόσο μάλλον που η ΕΕ ενέκρινε και μια ομπρέλα προστασίας για τις χώρες-μέλη. Όμως όταν πιάσει πανικός τους παράγοντες της αγοράς οι ορθολογικές απόψεις δεν υπερισχύουν. Και η αγορά μετεξελίσσεται σε τέρας που αναζητά συνεχώς το επόμενο ανίσχυρο θύμα. Γι’ αυτό δεν είναι πια στο στόχαστρό τους μόνον οι ασθενείς κρίκοι της Μεσογείου, αλλά και μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία».

Αρθρο του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ φιλοξενεί η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Ο Γερμανός πρώην καγκελαρίος καταλογίζει ευθύνες σε Βερολίνο και Παρίσι για την αργή αντίδρασή τους στην ελληνική κρίση, ενώ αναρωτιέται για το ρόλο των ηγετών στην αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

«Τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2010 ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ είχαν πληροφορίες για την ελληνική δημοσιονομική κρίση. Από τον Φεβρουάριο ήταν αναμενόμενο πως θα το αντιλαμβάνονταν και οι παγκοσμίως δραστηριοποιούμενοι μάνατζερ και χρηματιστές», υποστηρίζει στο άρθρο του.

O πανευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης εστιάζουν και οι Financial Times τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρέπει η ευρωζώνη να επιστρέψει στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης. Προειδοποιούν ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται τώρα για την εξυγίανση των χωρών-μελών της ευρωζώνης ενδέχεται να πνίξουν την ανάπτυξη».

Η υποδοχή της νέας βρετανικής κυβέρνησης

Εκτενείς αναλύσεις για τη νέα κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία φιλοξενούν στις σελίδες τους οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Όπως σημειώνει η βρετανική The Independent: «Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή, μόνον εάν κατορθώσει να αλλάξει το στιλ διακυβέρνησης, εάν εισαγάγει μια νέα πολιτική συμπεριφορά».

«Το παιχνίδι όμως θα κριθεί από το κατά πόσον θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους οι δύο πολιτικοί εταίροι: εάν θα διοργανώσουν όντως δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η Βρετανία ζει σε καιρούς ασυνήθιστης κατάπτωσης των πολιτικών ηθών», αναφέρει σε άλλο σημείο η εφημερίδα.

Δύσκολη χαρακτηρίζει τη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον η γαλλική Le Figaro. Σύμφωνα με την εφημερίδα «το εκλογικό αποτέλεσμα των Συντηρητικών δεν είναι τόσο ικανοποιητικό και δεν του παρέχει την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων» ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι κερδοσκόποι θα στρέψουν την προσοχή τους στη Βρετανία και τη στερλίνα.

«Δραματική πολιτική αυτοκτονία» χαρακτηρίζει την παραίτηση Γκόρντον Μπράουν η γερμανική Süddeutsche Zeitung. «Φαίνεται ότι δεν είχε να κάνει καμία πρόταση, δεν είχε ιδέες, ούτε το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Οι Βρετανοί δεν πρόκειται να τον θυμούνται για πολύ», καταλήγει με δηκτικό ύφος η εφημερίδα.

Στο δύσκολο έργο του νέου πρωθυπουργού Βρεανία αναφέρεται και η ιταλική La Stampa: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην Eton-Boy όπως τον λένε από το Πανεπιστήμιο όπου φοίτησε, τα κατάφερε. Τώρα έχει το σκήπτρο, αλλά έχει και πολλά να κάνει: πρέπει να σφυρηλατήσει τη νέα βρετανική κοινωνία», επισημαίνει σε άρθρο της.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή