Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 20:07
A- A A+

Ουδέποτε έχω δηλώσει ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ο οποίος θα διαμορφωθεί με την σύμπραξη όλων των κομμάτων, θα έχει αναδρομική ισχύ, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά ανεπίτρεπτο.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπευθύνου της ΝΔ για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Νεράντζη, ο κ. Καστανίδης, γνωστοποιεί ότι την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να αλλάξει η χρονική αφετηρία από την οποία θα εκκινεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος προθεσμία, εντός της οποίας η Βουλή δικαιούται να ασκεί δίωξη κατά Υπουργών ή Υφυπουργών.

Όπως αναφέρει, το άρθρο 17 του Π.Κ. ορίζει ότι «χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος κατά το οποίο ο υπαίτιος ενέργησε ή όφειλε να ενεργήσει. Ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε το αποτέλεσμα είναι αδιάφορος, εκτός αν ορίζεται άλλως». Με το νέο νόμο περί ευθύνης Υπουργών μπορεί να ορίζεται άλλως. Στα εγκλήματα αποτελέσματος π.χ. μπορεί να ορίζεται ως χρόνος έναρξης της προθεσμίας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργών ή Υφυπουργών η επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος για το Δημόσιο.

Ο κ. Καστανίδης καλεί τη Νέα Δημοκρατία αν διαφωνεί με αυτή την πρόταση, που διευρύνει τα όρια της «παραγραφής», να το δηλώσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες των εξεταστικών επιτροπών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι γνωρίζει τόσα, όσα ακριβώς και ο κύριος Νεράντζης, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι δύο εξεταστικές επιτροπές θα τα διατυπώσουν αυτές και κανείς άλλος.

Παραδέχεται δε ότι εξέφρασε, πράγματι, πριν από μερικές μέρες, τη νομική άποψή του ότι «πιθανόν υπάρχουν ενεργές ποινικές ευθύνες, παρά την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να διακόψει εσπευσμένα τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής τον Μάιο του 2009, προκειμένου να παραγραφούν ποινικές ευθύνες Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, αν αυτές διαπιστώνονταν».

«Γιατί ενοχλείται από αυτή την άποψη η Νέα Δημοκρατία; Γιατί τόση αγωνία να θεωρηθούν τα πάντα παραγεγραμμένα;«, διερωτάται ο υπουργός και τονίζει: «Κάνουμε προσπάθεια όλοι μαζί να ριχθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στην χώρα μας».

Ο κ. Καστανίδης αναφέρεται ακόμη στη διαφωνία, όπως σημειώνει, της ΝΔ με τη διάταξη για την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων συνεργάζονται με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο Δημόσιο.

«Η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση είναι θεσμός γνωστός στην ελληνική έννομη τάξη για αυτούς που αποκαλύπτουν στοιχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις και για εμπόρους ναρκωτικών. Στις περιπτώσεις μάλιστα αυτές τα αποδεικτικά στοιχεία που προσφέρει ένας κατηγορούμενος μπορούν να προσφερθούν χωρίς χρονικό περιορισμό», επισημαίνει και προσθέτει ότι «στη ρύθμιση για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς τα αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να προσφέρονται μέχρι την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Η δε αρχή της αναλογίας, που ζητά ο κύριος Νεράντζης, τηρείται με απόλυτη ευλάβεια».

« Γιατί τόση φοβία για αυτή τη ρύθμιση; ¶λλωστε η κρίση για το αν τα προσφερόμενα αποδεικτικά στοιχεία είναι επαρκή, ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων, μετά μάλιστα από αξιολόγηση Εισαγγελέως Εφετών. Είχα την εντύπωση μέχρι τώρα ότι όλοι συμφωνούμε στην αρχή της διαφάνειας. Οι αποδείξεις, όμως, για τις διακηρύξεις είναι οι πράξεις κάθε κόμματος», αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «στη Δημοκρατία δεν επιτρέπεται το ‘’κυνήγι μαγισσών’’. Όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε πρέπει να γίνονται με συντεταγμένο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο νομικό μας πολιτισμό και στο κράτος δικαίου».

ΝΔ: Ο κ. Καστανίφης κατεδαφίζει τα νόμιμα και αναγείρει αυθαίρετα

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Νεράτζη, ο οποίος επέκρινε έντονα τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή την πρόθεσή του να φέρει διάταξη για επέκταση του χρόνου παραγραφής, αλλά και την επιείκια στην ποινή για μάρτυρες, που καταθέτουν εναντίον άλλων για αδικήματα που έπραξαν.

«Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί κατάπληκτος -θα έλεγα, σχεδόν αποσβολωμένος- αυτή την απροκάλυπτη καταστροφική έφοδο του υπουργού κ. Καστανίδη στον χώρο των θεσμών. Ο κ. Καστανίδης, άστοχα και αστόχαστα, αλόγιστα και ασυλλόγιστα, κατεδαφίζει τα νόμιμα και τα παραδεδεγμένα και αναγείρει αυθαίρετα. Αυτή του η δραστηριότητα, προφανώς, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της συνάδελφου του, της Υυπουργού ΠΕΧΩΔΕ», ανέφερε ο κ. Νεράντζης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ΝΔ για θέματα Δικαιοσύνης, «είπε, ούτως ή άλλως, ο κ. Καστανίδης, ότι: "Ξέρετε; Θέλουμε να παρατείνουμε το χρόνο παραγραφής των αδικημάτων των υπουργών". Έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να φέρει μια διάταξη τέτοια. Σημειώστε κάτι που δεν είπε ο κ. Καστανίδης: Σήμερα υπάρχει ειδικό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα -είναι το άρθρο 17- το οποίο λέει ποιος είναι ο χρόνος τελέσεως της πράξεως. Και λέει χρόνος τελέσεως της πράξεως είναι εκείνος κατά τον οποίον ο υπαίτιος ενήργησε ή όφειλε να ενεργήσει. Και λέει, παρακάτω, ότι ο χρόνος επελεύσεως του αποτελέσματος είναι αδιάφορος. Αυτό λέει, σήμερα, ο νόμος».

Θέλεις να το αλλάξεις; Θέλεις να καταστήσεις συγκυρίαρχο στοιχείο και το χρόνο επελεύσεως του αποτελέσματος; Βεβαίως μπορείς να το κάνεις. Θα δούμε τον τρόπο υπό τον οποίο θα το εμφανίσεις, υπό μια εκδοχή, υπό μια προϋπόθεση. Και την προϋπόθεση δεν την θέτει απλώς η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει κείμενες διατάξεις. Ότι θα τηρήσεις το Συνταγματικό θέσφατο. Δεν μπορεί αυτό να έχει αναδρομική ισχύ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την ποινική μεταχείριση όσων συνεργάζονται με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο Δημόσιο, επεσήμανε ότι «μόλις, χθες, εισήγαγε στη Βουλή -και φυσικά η αριθμητική κυβερνητική πλειοψηφία την ψήφισε- μία διάταξη, την οποία ονομάζει "μέτρα επιεικείας" και μ΄αυτήν τη διάταξη επιβραβεύει τους μάρτυρες εκείνους οι οποίοι καταθέτουν εναντίον άλλων παραγόντων της δίκης».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νεράτζης, «τμήμα της διατάξεως αυτής, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το έκρινε αντισυνταγματικό. Ο κ. Καστανίδης κώφευσε σ΄ αυτή την παρατήρηση και προχώρησε. Στη Γερμανία κάποιο πρόσωπο που θέλει να καταθέσει εναντίον άλλου, για να πάρει τα ευεργετικά αυτά μέτρα, πρέπει να μην είναι ήδη κατηγορούμενος. Διότι ένοχος ένοχον ου ποιεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή