ΣτΕ: Μη νόμιμη η ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 17:18
A- A A+

Μη νόμιμα έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμόν 74 έως 77/2010 γνωμοδοτήσεις τα τέσσερα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση ισάριθμων νέων Εφετείων στη χώρα.

Ειδικότερα, με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο θα υπάγονταν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Εφετείο Εύβοιας επιχειρήθηκε να ιδρυθεί με το δεύτερο διάταγμα το οποίο θα είχε έδρα τη Χαλκίδα και θα υπάγονταν σε αυτό οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και των Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών.

Με το τρίτο διάταγμα επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος το οποίο θα είχε έδρα το Αγρίνιο και θα υπάγονταν σ' αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.

Με το τέταρτο διάταγμα επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα υπάγονταν οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Χίου, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος, εισηγητής Χρ. Ντουχάνης και μέλη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Κωνσταντινίδου και Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) έκρινε ότι τα τέσσερα σχέδια Π.Δ. «δεν προτείνονται νομίμως», εάν όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει στην ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων, τότε πρέπει να ζητήσει, όπως απαιτεί ο νόμος, νέα γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα έκρινε ότι η έκδοση των σχεδίων Π.Δ. στηρίχθηκε σε παλαιότερες και ελλιπείς γνωμοδοτήσεις αξιολόγησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του έτους 2008 (οι γνωμοδοτήσεις αυτές σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να προηγούνται πάντοτε των σχεδίων Π.Δ.). Συγκεκριμένα, οι γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας κάνουν αναφορά σε ορισμένα από τα κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία, καθώς δεν περιέχουν αξιολόγηση των «κρισίμων για τη νομιμότητα» των υπό ίδρυση νέων Εφετείων στοιχείων που αφορούν τη δυνατότητα στελέχωσής τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος συνολικού αριθμού δικαστικών λειτουργών, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα Εφετεία από τα οποία θα αφαιρεθούν δικαστές για να στελεχώσουν τα νέα δικαστήρια.

Ακόμη, οι γνωμοδοτήσεις «δεν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την ορθολογική διάρθρωση της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης» αναφέρει το ΣτΕ. Προσθέτει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου πρέπει να τεκμηριώνονται σε πρόσφατα και κατάλληλα επεξεργασμένα στοιχεία και να λαμβάνονται υπόψη οι κρατούσες οικονομικές συγκυρίες του χρόνου που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδρυση των δικαστηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή