Την έναρξη μιας καινούργιας εποχής σηματοδοτεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η λειτουργία θεσμοθετείται σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Α. Μπαμπατζάν.
Τοποθετώντας την επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο 1999, σημείωσε ότι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, αναθερμάνθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών.
Δίνοντας το εύρος της οικονομικής συνεργασίας, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ανήλθαν το 2008 στα 3,5 δισ. δολάρια, σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι άμεσες επενδύσεις φτάνουν τα 6 δισ. δολάρια.
Αναφέρθηκε στον κοινό σχεδιασμό που γίνεται στον τομέα του τουρισμού και έφερε το παράδειγμα του κοινού πρότζεκτ που υπάρχει για το Ομάν, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες μπορούν να διευρυνθούν, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια «περιφερειακή οικονομία», με δράσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και όχι ανταγωνιστικές, στις οποίες θα συμβάλει μια πιο ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων των δύο μερών.
Δεν θέλουμε να συγκρουόμεθα, να είμαστε στην ίδια πλευρά και να λύνουμε τα προβλήματα μαζί, επισήμανε, τονίζοντας ότι «και το Κυπριακό και το Αιγαίο μ' αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και θετικό κλίμα».
Οπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έτσι και ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στο θέμα των αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο χώρες».
«Οσο πιο θετικό είναι το κλίμα, τόσο πιο εύκολα θα μειωθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε ως τουρκική κυβέρνηση και είμαι σίγουρος και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί το βλέπω από το 1999 καθώς και με τη μεγαλύτερη αναθέρμανση των σχέσεων, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου».
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, είπε ότι είναι καθοριστικά «το πολιτικό κλίμα, η μακροοικονομική ισορροπία και η επενδυτική ατμόσφαιρα» και έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησής του,που έχει πετύχει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τη σύσταση επιχειρήσεων.
Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων 83 δισ. δολαρίων τα τελευταία επτά χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εμπειρία αυτή είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα και είναι κάτι που συζήτησε το πρωί με την υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών.
Καταλήγοντας, μίλησε για «μεγάλο βήμα» που έγινε με την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία και συμπλήρωσε ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, όπως να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εξασφαλίσουμε περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης μίλησε για ημέρα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία.
Αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που αναπτύσσονται στον τουριστικό τομέα, στις μεταφορές (σιδηροδρομικές και συνδυασμένες) στην ενέργεια μέσω της υλοποίησης του αγωγού Φυσικού Αερίου ITGI αλλά και της συνεργασίας στις ΑΠΕ, καθώς και στις δυνατότητες ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας, μια πτυχή της οποίας υλοποιείται μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει η Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ