¶δεια μητρότητας σε συζύγους ή συντρόφους αυτοαπασχολουμένων προτείνει η Ευρωβουλή

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 20:17
A- A A+

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν βασική κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένου επιδόματος αδείας μητρότητας τουλάχιστον 14 εβδομάδων, για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και για τις συζύγους ή τις συντρόφους των αυτοαπασχολουμένων, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεσμευτική πρότασή του για την επικαιροποίηση της κοινοτικής οδηγίας.

Συμβιβαστικές τροπολογίες που συμφωνήθηκαν με το Συμβούλιο, προβλέπουν ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν η συμμετοχή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (που καλύπτει την άδεια μητρότητας, ασθένειας, αναπηρίας και γήρατος) πρέπει να είναι υποχρεωτική για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες ή αν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το σύστημα οικειοθελώς.

Η ΕΕ επικαιροποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία προκειμένου να δώσει βασική κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένου επιδόματος αδείας μητρότητας τουλάχιστον 14 εβδομάδων, για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και για τις συζύγους ή τις συντρόφους των αυτοαπασχολουμένων.

Οι σύζυγοι ή σύντροφοι δεν είναι υπάλληλοι, αλλά παρ' όλα αυτά βοηθούν συνήθως τον αυτοτελώς απασχολούμενο (κάτι πολύ συνηθισμένο στη γεωργία, τις μικρές επιχειρήσεις και τα ελεύθερα επαγγέλματα).

Οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι σύζυγοί τους θα μπορούσαν είτε να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να ενταχθούν σε σύστημα κοινωνικής κάλυψης ή να αναγκαστούν να το πράξουν, ανάλογα με το τι θα επιλέξει το κάθε κράτος μέλος, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε μια ευαίσθητη συμβιβαστική τροπολογία που διαπραγματεύθηκαν με το Συμβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση.

Εν πάση περιπτώσει, κάθε έγκυος αυτοαπασχολούμενη γυναίκα ή σύζυγος αυτοαπασχολούμενου εργαζόμενου θα έχει δικαίωμα σε «επαρκές επίδομα μητρότητας που θα καλύπτει την απουσία από την εργασία τους» για τουλάχιστον 14 εβδομάδες άδειας μητρότητας, δηλαδή την ελάχιστη αμειβόμενη άδεια μητρότητας που προβλέπεται για κανονικές εργαζόμενες από την οδηγία της ΕΕ για την άδεια μητρότητας.

Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη και πάλι να αποφασίζουν εάν η άδεια είναι υποχρεωτική ή προαιρετική, και εάν αυτή η κοινωνική προστασία μπορεί να είναι επίσης «ανάλογη με τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του αυτοαπασχολούμενου εργαζομένου».

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις τροπολογίες αυτές στις 7 Ιουνίου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια δύο έτη για να εφαρμόσουν τις αλλαγές στην οδηγία, ή έως και τέσσερα έτη «εάν τα κράτη μέλη συναντούν δυσκολίες» στην εξεύρεση τρόπου παροχής βασικής κοινωνικής προστασίας προς τις αυτοαπασχολούμενες ή τις συζύγους και συντρόφους των αυτοαπασχολουμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή