Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο «Καλλικράτης».
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνθηκε του σχεδίου, τονίζοντας ότι η σύνταξή του έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται τη λογική περί «πασοκικών και νεοδημοκρατικών δήμων», απαντώντας στα περί συνενώσεων με γνώμονα κομματικά κριτήρια.
Όπως εξήγησε, το σχέδιο είναι απόρροια πολύμηνης διαβούλευσης και επίπονης εργασίας χιλιάδων στελεχών της αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, επισημαίνοντας πως ενσωματώνει κατά 95% τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ και κατά 90% το χωροταξικό.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ραγκούσης απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.
Ολομέτωπη επίθεση από την αντιπολίτευση
Έντονες ήταν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης, με τον εισηγητή της ΝΔ, Χρήστο Ζώη, να λέει «απερίφραστα ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά να απορρίπτει το σχέδιο Καλλικράτης, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η ΚΕΔΚΕ.
Ο κ. Ζώης ζήτησε επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών να αιτιολογήσει από πού θα εξοικονομηθούν τα 1,2 δισ. ευρώ, να αποκαλύψει ποια είναι τα 4.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται και συγχωνεύονται και από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί ο «Καλλικράτης».
Για σχέδιο ξένο με τις προσδοκίες του συνόλου του ελληνικού λαού μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι είναι «χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να παραμένουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις του και το τσαλάκωμα των λαϊκών κατακτήσεων».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης υποστήριξε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε δε από τον υπουργό Εσωτερικών να βγει στην Περιφέρεια να μιλήσει και να διαβουλευτεί, να ακούσει που όλοι διαμαρτύρονται.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης παρατήρησε ότι υπάρχει αντιφατικότητα στο νομοσχέδιο, «πλήρης αντινομία που προσδιορίζει την ποιότητά του», ενώ είναι μη επαρκώς τεκμηριωμένο. Πρόσθεσε ότι η ΟΚΕ με διακριτικό πλην σαφή τρόπο ανατρέπει όλο το νομοσχέδιο στις βασικές του δομές.
Στη συζήτηση παρενέβη και η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισήμανε ότι οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν με συναινέσεις, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τους βουλευτές και την Περιφέρεια και να μην επιδείξει αλαζονεία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ